Advertentie

Houtsnippers, de jongste Brusselse beurshype

De houtsnippers van 4Energy, op de 'Kaiserbaracke' in Amel diep in de Oostkantons ©Debby Termonia

4Energy Invest (binnenkort 2Valorise) zat jaren in de verste vergeethoek van de Brusselse beurs, maar is nu in twee weken tijd in koers verdubbeld.

Vraagje: welk aandeel op de Brusselse beurs is in twee weken tijd verdubbeld? Het antwoord: 4Energy Invest  . Of beter 2Valorise, zoals het bedrijf binnenkort - na de buitengewone algemene vergadering van 29 mei - door het leven wil gaan.

De biomassaspecialist is herontdekt sinds CEO Filip Lesaffer, een ex-bankier, twee weken geleden in een interview met De Tijd uitlegde hoe hij een turnaround heeft gerealiseerd.

Pro memorie: 4Energy verwerkt bruin-zwarte houtachtige snippers en takjes tot groene stroom. Dat gebeurde voor de komst van Lesaffer op een bijzonder amateuristische wijze. De houtsnippers lagen bijvoorbeeld onbeschermd tegen de regen en sneeuw van de Oostkantons. Nu doet 4Energy zoals elke eigenaar van een kachel: de houtvoorraad netjes droog houden met een overkapping. 

Subsidies

Het gevolg: de beurskoers is in twee weken tijd verdubbeld naar 6,65 euro nu. En 4Energy komt van héél ver: in het voorjaar van 2016 was het aandeel tot 0,10 euro weggezakt. Tot de publicatie van de jaarresultaten over 2015 beterschap lieten zien, met een plus 2.300 procent (!) als resultaat. Later bleek het bedrijfje ook nog eens goed garen te spinnen bij Waalse subsidies

Eind maart onderstreepten de jaarresultaten al het verhaal van de turnaround die Lesaffer realiseerde: de omzet steeg met bijna de helft naar 25,4 miljoen euro. Let wel: dat is inclusief een eenmalige inkomst van 2,4 miljoen euro uit de toekenning van extra groenestroomcertificaten die nog uit 2015 dateerden.

Dat zette een onwaarschijnlijke hefboom op het bedrijfsresultaat, dat met een factor 25 vermenigvuldigde tot 16,15 miljoen euro. Idem voor het nettoresultaat: dat ging maal 30 tot 17,7 miljoen euro of 2,33 euro per aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud