Huizenbouwers maken mooie weer op Wall Street

Wall Street is de week met verlies gesloten na een onverwachte daling van het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de aanhoudende stijging van langetermijnrente.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in augustusn tegen de economenverwachtingen in gedaald. Recente halfjaarrapporten van enkele grote retailersaakten evenwel al duidelijk dat de consument op de rem blijft staan.

Onder andere WalmartMacys en vrijdag ook Nordstrom (-4,9%)dat zich eerder richt op wat meer gegoede klantenverlaagden hun omzeten winstprognose voor 2013. Voor Nordstrom was dat al de tweede keer dit jaar. ‘De verkopen blijven zwakker danverwacht’, klinkt het in het halfjaarrapport.

Amerikaanse retailers zetten zich schrap voor de back-to-schoolverkopenDat is de opéén na belangrijkste periode van het jaarna de eindejaarsperiodeEen minderoptimistische consument kunnen retailers de komende dagen en wekenan ook dmissenals kiespijn.

De Dow Jones (-0,2%) nam een dagje relatieve rust na de tuimelperte van donderdag.Toen verloor de index anderhalf procent door de stijgende vrees dat de Federal Reservevanaf september het stimulusbeleid zal beginnen afbouwen.

De Fed heeft de voorbije jaren maandelijks voor 85 miljard dollar obligaties opgekochtom de langetermijnrente te drukken en de economie te ondersteunenSindsFed-voorzitter Ben Bernanke in mei voor het eerst het woord ‘taper’ - jargon voor hetafbouwen van het stimulusbeleid - in de mond namsteeg de tienjaarsrente opstaatsobligaties van 1,65 procent tot 2,8 procent.

Die stijging vertaalt zich ook in stijgende hypotheekrentesMaar tot nader order heeft datgeen grote impact op de Amerikaanse huizenmarktDe aandelen van huizenbouwers Lennar Corp (+1,8%) en Pulte Group (+2,3%) stonden bovenaan in de S&P500. Het aantal in aanbouw genomen huizen is in juli met 5,9 procent gestegen. Bovendien zitten ook de bouwvergunningsaanvragen in de lift, wat ook het beste doet vermoeden voor de komende maanden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud