Advertentie
Advertentie

Icahn brult, belegger geeuwt

Carl Icahn (foto: Bloomberg)

De notoir beleggersactivist Carl Icahn voert de druk op Apple op. Hij start een webstek om Apple aan te porren 150 miljard dollar cash uit te keren, maar ontloktE op Wall Street dit keer vooral schampere reacties.

Carl Icahn mag dan al 77 lentes tellen, je moet hem niet vertellen hoe hij sociale media moet gebruiken. De notoire beleggersactivist gooit alle registers open om zijn zin te krijgen bij het waardevolste bedrijf ter wereld: Apple.

Eerder dit jaar maakte Icahn al gretig gebruik van welgemikte tweets, waardoor Icahn op Twitter (@Carl_C_Icahn) al 103.863 volgers telt. Dat zijn er wel nog altijd een pak minder dan Warren Buffett, wiens aantal volgelingen (676.000) omgekeerd evenredig is aan het aantal tweets (4).

Nu Icahn deels uit Netflix is gestapt heeft hij zijn handen helemaal vrij om Apple de duvel aan te doen. In een brief die hij gisteravond naar Tim Cook stuurde, via een tweet aankondigde en die vandaag op de nieuwe website prijkt, stelt Icahn voor dat Apple onmiddellijk een aandeleninkoopprogramma lanceert van 150 miljard dollar. Dat is ongeveer evenveel als het beruchte spaarpotje van 147 miljard dollar dat Apple heeft aangelegd.

Just sent a letter to Tim Cook. Full letter will be disclosed on my website, the Shareholders’ Square Table, which will be launched tomorrow— Carl IcahnGeverifieerd account (@Carl_C_Icahn) undefined

Concreet wil Icahn dat Apple een bod (tender) lanceert van 525 dollar per aandeel op de eigen aandelen. Zo'n 'tender' gaat sneller dan een regulier aandeleninkoopprogramma waarbij een bedrijf mondjesmaat aandelen in de markt opkoopt.

Icahn zegt dat Apple dit gemakkelijk kan financieren met schulden. 'Mocht Apple tegen 3 procent rente 150 miljard schuldpapier uitgeven en met de cash aandelen inkopen, zou dat de winst met een derde verhogen', klinkt het. 

Eerder dit jaar haalde de Californische IT-reus met sprekend gemak 17 miljard dollar op met de allereerste uitgifte van obligaties.

Icahn maakte ook nog bekend dat hij zijn belang in Apple heeft opgedreven tot 4,7 miljoen aandelen of 0,5 procent van het aandelenkapitaal. Dat komt overeen met een investering van 2,5 miljard dollar.

Echt enorme impact had de 'iCahn' dit keer niet: Apple sloot na een aarzelende start wel 1,3 procent hoger op 531,91 dollar. Dat is steviger dan de 0,6 procent winst voor Nasdaq. De Dow Jones ging 0,6 procent hoger naar 15.509 punten. 

De 'virtuele raid' van Icahn ontlokte een schampere reactie van Bill Gros, als hoofdstrateeg van fondsenreus Pimco de obligatiekoning van Wall Street. 'Icahn laat beter Apple met rust en zou beter zoals Bill Gates anderen helpen in plaats van zichzelf'. 

Gross: Icahn should leave #Apple alone & spend more time like Bill Gates. If #Icahn’s so smart, use it to help people not yourself.— PIMCO (@PIMCO) October 24, 2013

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud