Ierse Transics kent droomdebuut in New York

Een dag waarop het Ierse FleetMatics in New York het ongelijk van Transics bewees en Zynga stilaan uitgespeeld lijkt

De Dow Jones eindigde op 13.610 punten, een winst van 0,26 procent, de Nasdaq verliest 0,42 procent tot 3.136 punten omdat de zwaargewichten Apple, Google en Microsoft alle drie terrein verloren, Apple zelfs 2,13 proent. De 'fond' die de goede werkloosheidscijfers bij de aanvang van de handel onder de koersen had gelegd verdween naarmate de dag vorderde.

Videospelletjesfabrikant Zynga ging hard onderuit. De onderneming trok eind vorig jaar naar Nasdaq. Sindsdien is Zynga, dat vooral spelletjes ontwikkelt voor de netwerksite Facebook, op de dool. De recente resultaten stelden de markt diep teleur, terwijl het bedrijf twee maanden geleden al snoeide in de verwachtingen voor de rest van het jaar.

En die waarschuwing blijkt nu al niet meer voldoende. Het bedrijf laat weten dat het in het derde kwartaal verlieslatend zal zijn. Zynga verwacht een verlies van 12 tot 14 dollarcent per aandeel, om precies te zijn. Analisten dachten dat het bedrijf break even zou draaien in het derde kwartaal.

Volgens waarnemers zit het bedrijf in een lastig parket met zijn businessmodel. Zynga haalt zijn inkomsten uit gratis spelletjes, waar je vanaf een bepaald niveau moet voor betalen, wil je op een nieuw spelniveau geraken. Probleem is dat er ondertussen zoveel spelletjes zijn, dat gebruikers gewoon overschakelen.

Naast de lauwe prestatie van de spelletjes speelt nog een andere factor mee. Zynga schrijft de overname van OMGPOP, het bedrijf achter het populaire spelletje 'Draw Something', volledig af. Zynga betaalde in maart nog 200 miljoen voor het zes weken oude bedrijf.

Het aandeel verloor aanvankelijk meer dan 20 procent. Daarmee was het bijna 80 procent van zijn waarde kwijt sinds de beursgang. Het verlies werd daarna teruggebracht tot 15 procent en het sloot op 2,48 dollar, 11,9 procent lager. Ook voor Facebook is de neergang van Zynga een tegenvaller. De netwerksite krijgt een vergoeding van de bedrijven die spelletjes aanbieden, omdat die gebruik maken van hun platform. Facebook ging 4,73 procent lager tot 20,91 dollar.

Het Ierse telematicabedrijf FleetMatics rondde een schitterende eerste beursdag af met een winst van 31,53 procent tot 22,36 dollar. Het bedrijf is net als Transics actief in de ontwikkeling van software die voertuigen van transport- en logistieke bedrijven realtime in kaart brengt.

Telematica dus, de sector waarin collega Transics geen grote groei meer ziet en daarom van zijn beursnotering af wil. Niet FleetMatics dat met zijn IPO ruim 100 miljoen dollar ophaald en na sluiting al 150 miljoen dollar waard was.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud