IJzeren man en plastic schoenen

In een over het algemeen weinig beweeglijke markt ging Crocs fluks hoger na het nieuws van de instap van Blackstone. Walt Disney sluit het jaar in schoonheid, mede dankzij het succes van de Iron Man-films en een ratingverhoging.

In het algemeen zat er op deze voorlaatste handelsdag op Wall Street relatief weinig beweging in de koersen. De indexen eindigden zo goed als stabiel: Dow Jones Index +0,16 procent, S&P 500 -0,02 procent en Nasdaq Composite -0,06 procent. Desondanks wordt het jaar morgen afgesloten met zeer mooie jaarwinsten.

Qua macro-economisch cijfer was er enkel een zicht op de toestand op de huizenmarkt, via de cijfers van de op til zijnde huizenverkopen: die kwamen in november lager uit dan verwacht. Het cijfer steeg wel met 0,2 procent, de eerste stijging in zes maanden en een heel verschil met de daling van 1,2 procent van oktober, maar marktwaarnemers hadden gemiddeld op een stijging met 1 procent gerekend.

In die vrij kleurloze sfeer vallen flashy schoenen des te meer op: love 'em or hate 'em, maar de plastic klompen van Crocs (+21,4%) waren 'in' vandaag. Wellicht wil niet veel volk in het financiële wereldje betrapt worden met knaloranje of -paarse klompen die er altijd twee maten groter dan je voeten uitzien, maar de aandelen zijn wel degelijk in trek. Met dank aan Blackstone dat vandaag voorbeurs bekendmaakte 200 miljoen dollar in Crocs te investeren, geld dat de schoenmaker vooral gaat gebruiken voor zijn inkoopprogramma van eigen aandelen. Crocs wil voor 350 miljoen dollar eigen aandelen inkopen, zowat 30 procent van alle aandelen.

En nog een kleurrijke ster: onder meer de 'Iron Man' geeft het entertainmenthuis Walt Disney (+2,53% op 76,23 dollar) een boost. De film Iron Man 3, uit Disneys productiestal, prijkt bovenaan de eindejaarslijstjes van de films die het best opbrachten in het afgelopen jaar. En als dat duwtje van de IJzeren man niet volstond, geeft het beurshuis Guggenheim nog een steuntje bij, met een rating- en koersdoelverhoging (van neutraal naar kopen, en van 77 naar 87 dollar).

De ruime meerderheid van analisten geeft overigens een of andere versie van een koopadvies voor Walt Disney, de 'neutrale' adviezen zijn in de minderheid, het ene verkoopadvies de spreekwoordelijke vreemde eend. En zo koerst het aandeel naar zijn record aller tijden.

Bij de dalers onder meer Twitter (-5,08%) dat na de slag van vorige week nog verder terrein verliest.

Cooper Tire & Rubber Corp (+5,40%) dat de plannen afblaast voor een ‘fusie’ met het Indiase Apollo Tyres, zat aanvankelijk ook aan de verliezende kant, maar kon het tij keren. Nochtans ziet het ernaar uit dat de afgeblazen deal, doordat Apollo Tyres de financiering niet rond kreeg, tot een juridische strijd gaat leiden over wie van beide partijen een schadevergoeding moet betalen voor de mislukking.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud