ING haalt Econocom van favorietenlijst

De Bel20 won 0,7 procent. Die winst is te danken aan KBC. De bank-verzekeraar steeg met 5,5 procent. ING haalt Econocom van zijn favorietenlijst na een erg voorzichtige outlook voor 2014. Petercam behoudt zijn verkoopadvies voor Van de Velde wegens aanhoudende problemen bij het Amerikaanse Intimacy.

KBC won 5,5 procent tot 44,31 euro, het hoogste peil in vijf jaar tijd. KBC betaalt de Vlaamse overheid woensdag 500 miljoen euro vervroegd terug. 

Econocom (-4% tot 7,80 euro) wil met een converteerbare obligatie 150 miljoen euro vers geld ophalen om zijn groeiplannen te financieren. 'Econocom bereidt zijn volgende grote stap voor. Zijn volgende grote overnamedeal', aldus Matthias De Wit, analist van KBC Securities. Dat zullen beleggers graag horen aangezien topman Jean-Louis Bouchard een mooi track record heeft opgebouwd met overnamedeals in Frankrijk. De integratie van het in 2010 overgenomen ECS, waardoor het Belgische bedrijf in omvand verdubbelde, verliep uitstekend. De synergievoordelen verrasten analisten keer op keer. Nu kan het bedrijf dat nog eens overdoen met Osiatis.

Dat alles zorgt ervoor dat de beurswaarde momenteel schommelt rond 900 miljoen euro dankzij een verdrievoudiging van het aandeel de voorbije drie jaren.

Het aandeel zakt vandaag evenwel. Econocom geeft in een persbericht namelijk ook meteen een eerste kijk op 2014. Het management rekent op omzet- en winstgroei maar heel ambitieus lijken de eerste prognoses niet. Het management verwacht een omzet van meer dan 2 miljard euro en een recurrente bedrijfswinst (rebit) van meer dan 100 miljoen euro, wat onder de analistenconsensus is. De verantwoordelijke voor investor relations liet meteen weten dat het hier niet gaat over een winstwaarschuwing, maar gewoon over een voorzichtige prognose.

Een analist van ING reageert door het aandeel van de favorietenlijst te halen. Het advies blijft Buy. De Wit van KBC Securities behoudt het advies op hold.

Van de Velde zakte 0,6 procent tot 36,20 euro. De omzet van het lingeriebedrijf steeg in 2013 met 0,3 procent tot 182,4 miljoen euro. Sinds de beursgang in 1997 steeg de omzet 16 jaar op rij, al was het vorig jaar op het nippertje. Maar de recurrente bedrijfskasstroom daalde, althans volgens analistenprognoses. De definitieve jaarcijfers volgen in februari.

Voor 2014 rekent Pascale Weber, analiste van KBC Securities, op beterschap en op een winstgroei (rebitda) van 8 procent als gevolg van de verbeterde omzetvooruitzichten en de doorgevoerde kostenbesparingen.

Ze merkt onder andere op dat Van de Velde dit jaar voor het eerst een badpakkenlijn van PrimaDonna lanceert, wat zou moeten bijdragen aan de winst. Tegelijkertijd lijkt de situatie bij het Spaanse Andres Sarda te verbeteren.

Het beurshuis Petercam daarentegen raadt klanten aan het aandeel te verkopen. Het koersdoel bedraagt 33 euro. 'Het bedrijf groeide vorig jaar enkel dankzij overnames en nieuwe winkelopeningen. Van organische groei is geen sprake', luidt het oordeel.

Het beurshuis heeft ook ernstige twijfels bij Intimacy, de luxelingerieketen die het in de VS heeft overgenomen. Een overname waar het bedrijf nog geen plezier aan heeft beleeft. 'We blijven ons vragen stellen over de winstgevend van Intimacy in de toekomst', klinkt het. 'De omzet van Intimacy daalde in het tweede halfjaar nog eens met 5 procent terwijl die een jaar eerder ook al met 14 procent terugviel.'

'We zien geen redenen om ons negatieve standpunt over het aandeel te wijzigen, zeker niet gezien de hoge waardering (15 keer koers/winst)', luidt het eindoordeel. 'We verwachten wel dat min of meer de volledige jaarwinst zal uitgekeerd worden als een dividend.' Petercam bestempelt het dividend als 'wachtgeld voor de aandeelhouders' in afwachtend van beterschap.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud