Advertentie

ING: 'VW-schandaal kost D'Ieteren 15 miljoen euro winst'

©Photo News

ING haalt D'Ieteren van de kooplijst. 'Er is te veel onzekerheid over het schandaal bij Volkswagen.' Het aandeel is de grootste daler in de Bel20.

ING haalt D'Ieteren  van de kooplijst en verlaagt het koersdoel van 39 tot 36 euro. 'Te veel onzekerheid door het VW-schandaal', luidt het. D'Ieteren is in ons land verdeler van de VW-merken.

Voor 2015 zal het geen impact hebben op de cijfers, meent Carlier. 'Je moet rekenen op een paar maanden tussen verkoopcontract en levering. Dat betekent dat het grootste deel van verkopen voor dit jaar hebben al plaats hebben gevonden.'

Het marktaandeel van D'Ieteren zou volgend jaar door het VW-schandaal kunnen zakken van 21,8 naar 20 procent.
ING

Maar voor volgend jaar is hij wel ongerust. Carlier verlaagt zijn winstprognose (winst voor belastingen) voor 2016 met 10 procent of met 19 miljoen euro van 202 miljoen tot 183 miljoen euro, wat zou betekenen dat de wint jaar-op-jaar met 7 procent zou zakken.

15 miljoen euro winstimpact in 2016

Ongeveer 15 miljoen euro van de winstknip is het gevolg van het schandaal bij Volkswagen. 'We houden er rekening mee dat het marktaandeel van D'Ieteren volgend jaar zal zakken van 21,8 tot 20 procent', klinkt het. Hij wijst daarvoor naar het nieuws van woensdag dat bij VW ook geknoeid is met het de modellen voor 2016. Maar Carlier zegt er meteen bij dat de situatie en dus ook zijn beleggersadvies snel kan wijzigen. 'Er is weinig visibiliteit', heet dat dan. 

De toekomst van Belron (o.a. Carglass), de andere tak van D'Ieteren, schat hij dan weer positief in. 'Belron heeft een concurrentievoordeel. Het profiteert van schaalvoordelen waardoor het glas 20 tot 25 procent goedkoper kan inkopen dan sectorgenoten. Belron zal zijn winstmarge tegen 2019 opkrikken van 5 tot 7,5 procent', aldus Carlier.  Maar zolang het niet duidelijk wordt wat de precieze impact is van het dieselschandaal, adviseert Carlier beleggers aan de zijkant te blijven staan. 

Ablynx  heeft een eerste mijlpaal bereikt in de samenwerking met Merck & Co rond immunotherapie om kanker te bestrijden. Dat levert het Gentse biotechabedrijf een betaling op van 3,5 miljoen euro. Ablynx sloot in februari 2014 een onderzoekssamenwerking met het Amerikaanse farmaconcern, en de voorbije zomer werd die al uitgebreid. 

Ablynx ontving al een vooruitbetaling van 33 miljoen euro. Nu de eerste 'mijlpaal' bereikt is, ontvangt het nog eens 3,5 miljoen euro. Dat kan de komende jaren verder oplopen als het onderzoek succesvol vordert. Momenteel wordt de technologie nog in een laboratorium getest. Daaruit blijkt dat het middel van Ablynx de tumorgroei afremt. De grote innovatie van Ablynx is dat zijn producten aan meerdere eiwitten tegelijk blijven kleven, waardoor de ziekte via verschillende kanalen kan stilgelegd worden.

'Dergelijke combinatietherapie wordt beschouwd als de volgende generatie van kankerbehandelingen', zegt Jan De Kerpel van KBC Securities. Testen op mensen zijn evenwel nog niet voor meteen. De analist behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 18,50 euro. 

Roularta  stijgt voor de tweede dag op rij fors, na een positief analistenrapport van Emerald Financial Advisers. Die plakte een fair value van 30 euro op het aandeel. De analisten zijn vooral enthousiast over de vooruitzichten van Medialaan (VTM, 2Be en Vitaya), waarin Roularta een belang van 50 procent heeft. Enkel dat is volgens het beurshuis al 22,60 euro per aandeel waard. 'Medialaan is een formidabel tv-bedrijf recht in de sweet spot van de groeiende advertentiemarkt voor radio en tv.'

Galapagos  meldde vorderingen in zijn onderzoek naar een medicijn tegen de taaislijmziekte (mucoviscidose). Het reumamedicijn filgotinib blijft het uithangbord van Galapagos, maar beleggers beginnen steeds meer aandacht te hebben voor diens onderzoek naar de taaislijmziekte. Dat is nog grotendeels onontgonnen terrein. Het Amerikaanse Vertex is zowat het enige bedrijf dat een medicijn op de markt heeft, maar daar is de meerderheid van de patiënten nog steeds niet mee geholpen.

Zowel Vertex als Galapagos ontwikkelt momenteel een therapie waarbij meerdere moleculen tegelijkertijd toegediend worden. 'Vertex ligt op kop en zal volgend jaar al fase2-studies starten. Bij Galapagos is dat ten vroegste midden 2017.  Maar Galapagos hoopt dat zijn behandeling superieur is', meent De Kerpel. Galapagos zegt alvast dat zijn therapie in labostudies een betere werking aantoonde. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud