ING wakkert speculatie rond Recticel aan

(Foto: Belga) ©BELGA

'Recticel kan blijven verrassen in de rest van het jaar', staat in een nieuw ING-rapport over de schuimrubberproducent. De Nederlandse bank herhaalt zijn koopadvies en verhoogt het koersdoel naar 8,5 euro. 'En een overname sluiten we niet uit.'

Na een paar moeilijke jaren wist Recticel aangenaam te verrassen bij zijn kwartaalrapport begin deze maand. 'Het economisch klimaat in Europa, goed voor 94 procent van onze inkomsten, wordt stilaan beter. We boekten daardoor omzetgroei in alle segmenten', deelde het bedrijf mee.

De groepsomzet steeg in het eerst kwartaal met 4,9 procent tot 333,4 miljoen euro. 'Dat is een versnelling van de verbetering die we vorig jaar al zagen', oordeelt ING-analist Filip De Pauw. 'De verbeterde marktomstandigheden gekoppeld aan de groei-initiatieven van het bedrijf resulteerden in mooie cijfers.'

De deur uit

De meest verrassende prestatie kwam op naam van de autodivisie. Recticel produceert onder meer schuimrubber voor zetels en binnenbekleding van auto's. De omzet van de bedrijfstak nam in het eerste kwartaal 8,2 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 68,7 miljoen euro. 

In april haalde de groep een contract binnen om de deurbekleding voor de Renault Scenic te leveren. Maar dit jaar loopt de deal met Mercedes af voor het interieur van de C-klasse. De Pauw gelooft dan ook niet dat de omzetgroei in de autodivisie ondanks het herstel van de Europese automarkt duurzaam zal blijken. 'We verwachten voor heel 2014 omzetgroei in alle divisies behalve in auto.' 

Het management stak nooit onder stoelen of banken dat de automobieldivisie geen kernactiviteit meer is en verkocht zal worden indien er een deftig bod op tafel komt. In 2007 was de auto-afdeling als eens ei zo na de deur uit. Maar door het prille begin van de kredietcrisis kreeg kandidaat-koper Nordwind de financiering in de laatste rechte lijn niet rond.

'Wij geloven dat een verkoop zou resulteren in een duidelijke verbetering van het portfolio, omdat Recticel zich dan kan toeleggen op de onderdelen waar het hogere marges realiseert', aldus De Pauw.

Overname

De meest winstgevende activiteit van het bedrijf is vandaag de isolatie-afdeling. In vergelijking met een jaar eerder steeg de omzet van de divisie in het eerste kwartaal met 11,2 procent, met dank aan de zachte winter die de bouw nauwelijks deed stilvallen. Maar volgens het management heeft de isolatietak ook structureel de wind in de zeilen, onder meer door de strengere bouwnormen.

De Pauw sluit een nieuw overnamebod van Kingspan op het kroonjuweel van Recticel niet uit. De Ieren ondernamen in 2010 al eens een poging, maar het bod van 240 miljoen euro werd toen als onvoldoende afgewimpeld. 'En als het bedrijf zijn automobielactiviteiten van de hand doet, is zelfs een overnamebod op de hele groep mogelijk', meent de analist.

Prognose

Na het bemoedigende eerste kwartaal schoof Recticel voor heel het jaar een omzetstijging van 2 procent en een toename van de recurrente bedrijfwinst voor afboekingen en afschrijvingen (rebitda) met 10 procent naar voren. 'We zien een positievere trend maar de markten blijven volatiel, dus blijven we voorzichtig', hield het management toch een slag om de arm.

De Pauw meent dat het bedrijf die prognose kan verslaan en mikt op een toename van de omzet met 2,2 en de rebitda met 11 procent. 'De sterke cijfers tijdens het eerste kwartaal waren deels te danken aan de zachte winter. We verwachten niet dezelfde resultaten voor heel het jaar, maar wel duurzame groei en een iets betere uitkomst dan de prognose.'

Vandaag noteert Recticel aan 4,5 keer de verwachte bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (ebitda) voor 2015. Volgens De Pauw is een verhouding van 6,4 gerechtvaardigd. Om zijn uiteindelijke koersdoel te berekenen, past de analist wel nog een conglomeraatskorting van 10 procent toe. De Belgische schuimrubberproducent eindigt zo op de kooplijst van ING met een richtprijs van 8,5 euro.     

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud