Interactief: het 'Chinese' beursjaar in beeld

De nieuwe volkssport in China: beurskoersen bekijken, zoals hier in een beurshuis in Qingdao. ©REUTERS

Of het nu Bel20, DAX of Dow Jones is, alle beursbarometers zijn dit jaar in meer of mindere mate een doorslagje van de achtbaanrit van de Chinese Shanghai Composite-index. Een interactieve grafiek.

De beurs van Sjanghai staat na een roetsjbaanrit weer op het peil van begin dit jaar. Eerst was er echter een steile rit opwaarts, met dank aan een ware beursgekte waarbij het leger Chinese speculanten op weekbasis met miljoenen tegelijk aangroeide. Daarna volgde een keiharde landing, ondanks alle pogingen van Peking om een vloer onder de aandelenmarkt te leggen.

Zowat alle belangrijke beursbarometers hebben die helse rit van Sjanghai in meer of mindere mate gevolgd. Dat is zeker het geval voor de Duitse DAX, die volgestouwd is met multinationals als BASF, BMW, Henkel en Volkswagen die een belangrijk deel van hun omzet én winst de jongste jaren in de Volksrepubliek haalden.

Waarom staren beleggers zich zo blind op de Chinese beurs? Omdat de beurs weliswaar allesbehalve een perfecte indicator is van de onderliggende economie, maar nog altijd beter is dan de officiële Chinese statistieken. De iedereen nog willen doen geloven dat het land aan het 'ideale' tempo van 7 procent groeit.

'Leugens, maar wel consistente leugens', is de gevatte samenvatting van de Leidense China-kenner Frank Pieke. En omdat de devaluatie van de yuan een ander verhaalt vertelt, dat van een Peking dat alles uit de kast moet halen om de economie op koers te houden.

Over één iets zijn beleggers en economen het roerend eens. Wat er met China gebeurt is belangrijk voor de wereldeconomie. Gemeten volgens koopkracht is China volgens het Internationaal Monetair Fonds nu al de grootste economie ter wereld, goed voor 16,3 procent van 's werelds koopkracht (tegenover 16,1% voor de Verenigde Staten).

Met andere woorden: als China de griep heeft, is de rest van de wereld verkouden. En als er zoals nu grote onzekerheid is over de diagnose, tekent een manisch-depressieve belegger frenetieke zaagtandbewegingen op 's werelds koersenborden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud