Iran stuurt Amerikaanse beurzen lager

New York Stock Exchange ©Photo News

De beurzen van New York moesten maandag wat gas terugnemen. Zowel de Dow Jones (-0,61 procent) , de S & P 500 (-0,82 procent) en de Nasdaq (-0,75 procent) moesten lager afsluiten. De olieprijzen schoten hoger na de verklaring van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat ‘Iran heeft gelogen’ over het nucleair akkoord.

De beurzen waren met lichte winst geopend. Met dank aan de sterke resultaten voor McDonald’s (+5,8 procent). Uit een kwartaalbericht van de fastfoodketen bleek dat de omzet op jaarbasis was gedaald door de afstoting van restaurants. Als die desinvestering niet wordt meegerekend, presteerde McDonald's met een omzetstijging juist beter dan analisten hadden verwacht.

Ook waren er opnieuw aankondigingen rond overnames. T-Mobile maakte de overname bekend van het Amerikaanse Sprint voor 26 miljard dollar. Sprint eindigde na het nieuws 14 procent lager, T-Mobile 6 procent. Marktpartijen vrezen dat de mededingingsautoriteiten een stokje steken voor de overname.

Nieuws was er ook van Walmart. De Amerikaanse winkelketen verkocht de Britse supermarktdochter Asda aan het eveneens Britse Sainsbury. Walmart (plus 1,3 procent) krijgt een belang van 42 procent in het fusiebedrijf, dat de grootstesupermarktketen in het Verenigd Koninkrijk wordt.

De openingswinst werd voor de beurs in haar geheel werd meer dan te niet gedaan in de loop van de beursdag. De aandeel uit de gezondheidszorg stonden onder druk. De stijgende olieprijzen voedden de vrees voor stijgende kosten bij de bedrijven.

Olieprijzen

De olieprijstijgingen zijn een gevolg van nieuws uit het Midden-Oosten. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu respecteert Iran niet het akkoord over het nucleair programma en is het verder zijn kennis sblijven ontwikkelen na het sluiten van een akkoord van 2015 met de grootmachten.

De timing kan tellen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft tot 12 mei om te beslissen om te sancties tegen Iran weer in te voeren. Die waren opgeheven na het akkoord van 2015. De olieprijzen deze maand op het hoogste peil sinds eind 2014 als gevolg van de vrees van de mogelijke verstoring van de aanvoer uit Iran.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg na het nieuws met 0,5 procent naar 68,45 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder, op 75,17 dollar per vat.

Ook de industriële waarden stonden onder druk omdat een aantal bedrijven waarschuwden voor rijzende kosten. Arconic, de producent van aluminiumproducten verloor zelfs 19,8 procent toen het zijn verwachtingen voor 2018 bijstelde.

Walt Disney en  ESPN, de sportzender in handen van Walt Disney, lieten weten dat gaan samenwerken. Disney gaat liveshows maken voor Twitter. Dat hebben het entertainmentbedrijf en het sociale netwerk bekendgemaakt. Het gaat om nieuws-, entertainment- en sportprogramma's. Later deze week maken beide partijen meer details bekend en presenteren ze hun plannen aan adverteerders.

Twitter heeft de laatste tijd meer ingezet op live video's. Dat heeft succes opgeleverd voor het bedrijf dat de advertentie-inkomsten zag stijgen en nu twee kwartalen op rij winst heeft geboekt. Met de samenwerking met Disney kan Twitter beter concurreren met bijvoorbeeld Facebook.

De euro was 1,2077 dollar waard, tegen 1,2069 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

De drie belangrijkste indexen hebben de maand april met een kleine winst kunnen afsluiten.

 

 

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud