Advertentie
Advertentie

Italië leent spotgoedkoop

De Italiaanse voetballer Mario Balotelli viert zijn doelpunt in de halve finales van Euro 2012 tegen Duitsland. Een jaar eerder kochten Italiaanse voetballers massaal Italiaans staatspapier op om de rentelasten van hun land te drukken. ©AFP

De eurocrisis is almaar meer een vage herinnering voor Italië. Het land kan zich financieren aan 3,14 procent, de laagste rente in decennia.

Volgens Bloomberg noteert de Italiaanse tienjaarsrente, die maandag 1 basispunt zakt, op zijn minst op het laagste peil sinds 1993. Toen begon het persagentschap de rentestand in het land op te volgen. 

Ook Spaans overheidspapier doet het bijzonder goed. De Spaanse tienjaarsrente zakt 2 basispunten naar 3,13 procent. 

Een wereld van verschil met 2011. Toen piekte de Italiaanse tienjaarsrente net als de Spaanse op het hoogtepunt van de eurocrisis in november op 7,26 procent. Ook de Belgische tienjaarsrente ging toen trouwens even over de grens  van 6 procent. 

De crisis raakte Italië dermate hard dat de Italiaanse voetballersbond in de zomer van 2011 met een opmerkelijk initiatief op de proppen kwam om de financieringskosten van de overheid terug te dringen. De bond kocht toen zelf flink wat Italiaans staatspapier in, en spoorde haar leden - de voetballers - aan om hetzelfde te doen. 'Want we zien een parallel tussen iets voor je land doen op het voetbalveld en iets voor de natie doen aan het loket van de bank'. 

De spectaculaire renteval is voornamelijk te danken aan het stunt- en vliegwerk van de Europese Centrale Bank. Die zet onder het voorzitterschap van Italiaan Mario Draghi tot op vandaag alle zeilen bij om de fragiele muntunie bij elkaar te houden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud