Jeff Bezos werd dit jaar 94 miljoen dollar per dag rijker

Jeff Bezos' bedrijf Amazon.com groeit als kool, net als de beurskoers en zijn persoonlijke vermogen. ©EPA

De 500 rijkste mensen ter wereld zagen hun vermogen in totaal met bijna 1.000 miljard dollar aandikken dit jaar.

Terwijl de beurzen hun deuren gesloten hielden tijdens een lang weekend, berekenden de cijferaars achter de Bloomberg Billionaires Index hoe de rijkste mensen het jaar 2017 beleefden. Ze concluderen dat net het kalme beursjaar bijdroeg tot de stijging van 's werelds grootste vermogens.

In 2016 groeide dat vermogen van 's werelds rijksten 'maar' met 237 miljard dollar. De beurzen begonnen toen aan het jaar met een forse daling door zorgen over vertragende groei in China. Nadien volgde nog een crisette na het Brexit-referendum en een appelflauwte in de nacht dat Donald Trump verkozen raakte als Amerikaans president.

NaamKernVermogen (in $ mja)in 2017...
Jeff BezosAmazon99,6+34,2
Bill GatesMicrosoft91,3+8,9
Warren BuffettBerkshire Hathaway85+11,8
Amancio OrtegaInditex75,5+3,4
Mark ZuckerbergFacebook72,6+22,6
Bernard ArnaultLVMH62,8+23,6
Carlos SlimAmerica Movil61,7+11,8
Larry EllisonOracle52,9+11,4
Larry PageGoogle52,9+12,8
Ingvar KampradIkea52,4+8,4

 

De 500 wereldtoppers hebben vandaag afgerond 5.300 miljard dollar (4.500 miljard euro) aan bezittingen op hun naam staan. Dat is bijna even veel als wat BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, beheert voor al zijn klanten samen (5.700 miljard dollar).

Sinds dit jaar zouden er voor het eerst minder Amerikaanse dollarmiljardairs zijn dan Chinese.

In dollar gingen de allerrijksten er 23 procent op vooruit. Daarmee deden ze het iets beter dan de MSCI World-aandelenindex uitgedrukt in dollar. De verzwakking van de Amerikaanse munt betekent dat het nominale bedrag voor euromiljardairs gemiddeld minder sterk is gestegen.

Enige Belg

Jeff Bezos' bedrijf Amazon.com groeit als kool, net als de beurskoers en zijn persoonlijke vermogen. ©REUTERS

Bovenaan de lijst staan de namen die u zou verwachten. Amazon.com-oprichter Jeff Bezos trok dit jaar een sprintje van 34,2 miljard dollar, ofwel 93,7 miljoen dollar per dag (3,9 miljoen dollar per uur, 65.000 dollar per minuut). Bezos wipte voormalig Microsoft-CEO Bill Gates na vier jaar uit het zadel als rijkste mens op aarde.

In november steeg Bezos boven 100 miljard dollar uit, al zit hij daar ondertussen weer onder. In augustus schonk Gates bijna 5 miljard aan zijn eigen liefdadigheidsinstelling, de Bill & Melinda Gates Foundation. Hij zal zijn levensstandaard niet zien zakken: alles samen heeft hij nog ruim 91 miljard dollar aan bezittingen.

Bill Gates (l.) en Warren Buffet (r.) onderhouden nauwe banden met elkaar. ©Bloomberg

De top 3 wordt vervolledigd door alweer een Amerikaan. De beleggersgoeroe Warren Buffett (Berkshire Hathaway) werd bijna 12 miljard rijker en bezit nu 85 miljard dollar. Daarna volgen de Spanjaard Amancio Ortega (Inditex, +3,4 miljard tot $75,5 miljard). Facebook-boegbeeld Mark Zuckerberg strandt op een zucht van Ortega, en vervolledigt de top 5.

De enige Belg in de top 500 is nog steeds Albert Frère, op de 269de plaats. Volgens de researchers bij Bloomberg ging Frère er fors op vooruit, om te landen op een vermogen van 5,3 miljard euro. Al citeren zij ook een bron dicht bij Frère's holding Pargesa die nog een hogere schatting maakte.

Groeiland China

China maakt zijn reputatie als groeimarkt ook waar in de rijkenlijst. De 38 Chinezen in de top 500 van Bloomberg werden 177 miljard dollar of 65 procent rijker op een jaar tijd. Dat is de grootste relatieve stijging van alle vertegenwoordigde landen. Bovendien stijgt het totale aantal miljardairs (ook buiten de rangschikking) sneller in China dan in de VS. Sinds dit jaar zouden er voor het eerst minder Amerikaanse dollarmiljardairs zijn dan Chinese.

De VS blijft het sterkst vertegenwoordigd, met 159 Amerikanen in de top 500.

De verliezers

De Fransman Patrick Drahi (Altice) boerde 39 procent achteruit volgens Bloomberg. Hij eindigt daarmee in de buurt van Albert Frère. De Saoedische prins Alwaleed ben Talal ($17,8 miljard) verloor grofweg een tiende van zijn vermogen nadat hij werd gearresteerd bij een zuiveringsoperatie die corruptie in het land moet terugdringen.

Prins Alwaleed bin Talal heeft een rotjaar achter de rug, en belandde zelfs in de cel. Zijn borgsom is vastgelegd op 6 miljard dollar. ©REUTERS

De Zuid-Afrikaan Christo Wiese, die in de zomer van 2016 nog 7,7 miljard waard was, verdwijnt uit de top 500. Het gros van zijn vermogen ging in rook op samen met de koersimplosie van Steinhoff, de meubel- en kledingretailer waar een boekhoudschandaal nog maar net aan het licht kwam.

Wiese bezit volgens de Billionaires Index nog 'slechts' 1,8 miljard dollar. Om in de top 500 te figureren moet iemand net meer dan 4 miljard dollar, of 3,4 miljard euro aan bezittingen hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud