Advertentie
Advertentie

Joe Sixpack, redder van uw beursdag

Euronext Brussel wist de dag hoger af te sluiten nadat beleggers sterke cijfers over de Amerikaanse economie voorgeschoteld hadden gekregen. Umicore en UCB waren de sterkste stijgers.

De Bel20 steeg uiteindelijk 0,6  procent tot 2.897,977 punten en deed daarmee iets beter dan de meeste andere Europese beurzen. Nochtans had er lange tijd naar uit gezien dat we een off-day zouden meemaken. 

Na weinig opbeurende data over de Chinese economie waren beleggers immers met het verkeerde been uit bed gestapt. Dat ochtendhumeur werd er niet bepaald beter op toen de Zwitserse farmagroep Roche en de Zweedse kledingketen H&M zwakke jaarresultaten publiceerden. 

Dat het sentiment uiteindelijk toch begon te keren was te danken aan meevallende economische cijfers uit de VS. Met een stijging van 3,2 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar zit het duidelijk nog altijd vrij goed met het herstel van de Amerikaanse economie. Bovendien bleek de Amerikaanse consument - ‘Joe Sixpack’- sinds het vierde kwartaal van 2010 niet meer zo kwistig te hebben geconsumeerd. 

Het betere nieuws uit de VS zette beleggers er blijkbaar ook toe aan om nog de resem positieve analistenrapporten die in Brussel waren verschenen nog eens van dichterbij te bekijken. Vooral Umicore stond  in de  kijker met een winst van 2,3 procent op 31,40 euro.

Analist Wim Hoste van KBC Securities verhoogde zijn advies voor het aandeel naar 'kopen', en trok tegelijkertijd ook zijn koersdoel op naar 39 euro.

Ook UCB deed het behoorlijk met een winst van 1,7 procent op 52,43 euro. Het biofarmabedrijf sloot een commerciële overeenkomst met de Amerikaanse groep Biogen. Daardoor kan UCB een aantal producten van Biogen verkopen in enkele Aziatische landen. ‘Een deal die past in UCB’s strategie om meer voet aan wal te krijgen in Azië,’ zegt analist Bernard Hanssens van Bank Degroof daarover.  

UCB blijft nog aantrekkelijk door zijn defensieve karakter, vindt Hanssens. Maar de analist ziet wel nog maar weinig opwaarts potentieel - het aandeel noteert nu al boven zijn koerdoel van 50 euro. Vandaar dat Degroof zijn advies verlaagde van ‘bijkopen’ naar ‘bijhouden.’

Ter vergelijking: KBC Securities herhaalde donderdag zijn koopadvies en behoudt ook zijn koersdoel van 60 euro voor UCB.Zowel KBC als Bank Degroof blikte gisteren nog eens terug op de boekte die de isolatiespecialist Recticel door Europa opgelegd kreeg voor kartelvorming. Beleggers zagen die boete van 27 miljoen euro  woensdag als een meevaller, omdat het maximumbedrag vijf keer hoger dreigde uit te vallen. Daardoor steeg het aandeel toen met ruim 11 procent.

Dat er wat winst werd genomen hoeft dan ook niet te verbazen: Recticel verloor 1,9 procent op 6,82 euro.  KBC Securities en Bank Degroof toonden zich beiden al even opgelucht over de schikking die Recticel wist te treffen. Het risico op een fikse Europese boete woog de voorbije jaren door op de waardering, en de aankondiging van woensdag kwam dan ook als een opluchting. Nu de boete bekend is kan het management meer focussen  op de toekomst en de strategie van de groep versneld aanpassen.' KBC Securities  verhoogt zijn koersdoel van 6,5 naar 7,5 euro. Bij Bank Degroof is dat 7,15 euro.

Opvallende daler was RHJ International, dat een tik van 5,5 procent kreeg op 3,45 euro.  Een concrete aanleiding was er niet voor de val. ‘Beleggers worden wellicht wat ongeduldig nu de deadline nadert voor de geplande overname van de Duitse BHF-bank’, zegt een analist. Die deadline verstrijkt eind februari. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud