John Malone geeft Barnes&Noble uppercut

Weinig spanning vandaag op Wall Street, dat uitkijkt naar het jobrapport dat morgen komt en zich intussen weinig onder de indruk toont van de speech van ECB-voorzitter Mario Draghi.

De Dow ­Jones eindigde stabiel, de S&P500 net niet (-0,1%). De Nasdaq deed er wel 0,9 procent af.

 

Het was een dag van afwachten, op het officiële banenrapport dat morgen komt, nu Fed-voorzitster Janet Yellen eerder deze week nog eens duidelijk heeft laten verstaan dat de toestand van de arbeidsmarkt de belangrijkste indicator is voor het tempo waarin de stimuleringsmaatregelen kunnen worden afgebouwd.

Opmerkelijk is wel de uppercut die de boekhandelketen Barnes & Noble te verduren kreeg (-13,5%). De man die de klap toediende, is ons geen onbekende: John Malone. Liberty Media, tot nu de belangrijkste steunpilaar in het aandeelhouderschap van B&N, verkocht immers vandaag het grootste deel van zijn participatie: in één klap van 16,6 naar 1,66 procent. 

Liberty stapte in 2011 in in de boekenketen. Het onderhandelde toen over een volledige overname, er lag een bedrag van een miljard dollar op tafel. Op die manier wilde Liberty Media meegenieten van het succes van de opkomende e-readers. De volledige overname ging echter niet door, omdat er geen overeenkomst werd bereikt over de waarde van de Nook, de eigen e-reader van Barnes & Noble.

Intussen is duidelijk dat die Nook het niet haalt van concurrenten als Amazons Kindle en Apples iPad, en stapelen de verliezen op. Barnes & Noble schroefde de productiecapaciteit al terug, Liberty Media geeft het nu helemaal op.

Speaking of witch... de koers van Amazon.com ging 2,6 procent lager. Nadat Amazon dinsdagavond zijn plannen had voorgesteld met een eigen toestel om video te streamen in de huiskamer, Fire TV, schoot het aandeel gisteren bij de opening fors hoger, een winst die echter verloren ging. Nu keerde de koers, die de laatste weken nogal was gaan klimmen, terug naar de langetermijntrend, die een stijging vertoont sinds 2008.

Niet alleen Amazon drukte de Nasdaq lager, ook de daling bij Microsoft (-0,82%) droeg daartoe bij. Op de Built-conferentie voor developers maakte het bedrijf onder meer bekend dat de Windows Phone-software voortaan gratis ter beschikking is voor telefoons en tablets met een relatief klein scherm, kleiner dan 9 inch. Ook demonstreerde Microsoft een met de stem bestuurde digital assistant, Cortana, vergelijkbaar met Siri van Apple. Niks dat beleggers echt van hun sokken kan blazen, evenwel. 

Ook Citigroup moest omlaag (-1,16%). The New York Times maakte bekend dat de Amerikaanse autoriteiten een onderzoek hebben gestart over een vermoede fraude ten belope van 400 miljoen dollar bij de Mexicaanse dochter Banamex van de bank. Het onderzoek bekijkt onder meer of gaten in de interne controle tot de fraude bijdroegen.

En nog een opgemerkte daler: de hype is over voor Fire Eye (-10,6%). De specialist in computerbeveiliging schoot sinds het begin van het jaar steil omhoog, mede door de overname van zijn sectorgenoot Mandiant. Van goed 43 dollar eind december ging het naar een piek van 95,63 dollar op 5 maart, en inmiddels terug naar 55 dollar. Het geloof in de krachtenbundeling van de twee beveiligers is duidelijk opnieuw getaand. 

Beter verging het Intel (+2,01%) winst staat. De chipmaker maakte onder meer bekend dat zijn CEO Brian Krzanich, voor 2013 een vergoeding kreeg die zowat 40 procent lager ligt dan een jaar eerder - al blijft 9,6 miljoen euro een mooi bedrag. Het ligt er vooral aan dat Krzanich in 2012 veel meer aandelenopties kreeg. Intel start dit jaar met een nieuw vergoedingssysteem, met de bedoeling dat een groter aantal toplui zijn aandelen moet verdienen, en dat bonussen nauwer aansluiten bij de prestaties van het bedrijf.

Tot slot: het was de eerste handelsdag voor de gesplitste Google-aandelen. Elk oud Google-aandeel werd gesplitst in een A-aandeel met stemrecht, die nu noteren onder het nieuwe symbool GOOGL, en een C-aandeel zonder stemrecht dat doorgaat onder het oude symbool GOOG. Die laatste wonnen 0,5%, GOOGL sloot 0,6% hoger.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud