Kaalslag in online reissector

©rv

Op Wall Street verliest de vergelijkingssite Trivago dik een kwart van zijn waarde. Moeder Expedia deelt in de klappen.

Bij een vrij rustige handel op Wall Street - de Dow Jones kabbelde 0,3 procent hoger naar 21.807 punten, vallen grote uitschuivers des te meer op. 

En een uitschuiver met uitroepteken is er bij Trivago . De populaire vergelijkingssite tuimelde 17 procent naar 12,40 dollar en dook zelfs even weer onder de intekenprijs van december vorig jaar, 11 dollar. Trivago voorspelt niet langer een omzetgroei van 50 maar 40 procent. En daardoor zal de brutobedrijfswinst (ebitda) dit jaar afnemen vergeleken met 2016.

Trivago heeft een ongewoon bedrijfsmodel. De site laat bezoekers louter toe hotels met elkaar te vergelijken, vervolgens verwijst Trivago door naar boekingssites zoals moederbedrijf Expedia, Travelocity of Priceline.com. Net als heel de dotcomsector goochelt Trivago met alternatieve prestatiebarometers die doen duizelen. En wat blijkt nu? De rek is uit de RPQR, waardoor de ROAS onder druk staat. 

Een poging om dat koeterwaals te vertalen. Trivago ontvangt van reissites pas een vergoeding als een doorverwezen surfer effectief een kamer boekt, 'revenue per qualified referral' ofte RPQR. ROAS ofte revenue per advertising spend meet hoeveel doorverwijsinkomsten de groep puurt uit de marketingkosten om klanten te lokken. 

Het probleem is dat Trivago tegen een groter dan verwachte vertraging van de doorverwijsinkomsten aankijkt. Het gevolg was dat het bedrijf niet snel genoeg geplande televisiereclame kon annuleren, waardoor de winstmarge meer dan verwacht onder druk staat. Bij Trivago maken reclame-uitgaven trouwens liefst 90 procent van de omzet uit. Een gegeven dat niet echt verrast voor wie vóór hij een Youtube-filmpje wil bekijken, eerst nog wat reclame voor Trivago voor lief moet nemen. 

De rest van de online reissector deelt in de klappen. Trivago-moeder Expedia , dat vorige week nog zijn topman Dara Khosrowshahi naar Uber zag vertrekken, liet 2,1 procent liggen tot 144 dollar. Expedia controleert ook na de beursgang 60 procent van Trivago.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud