Kalkoenrally op Wall Street

Black Friday, de start van het koopjesseizoen, is de belangrijkste shoppingdag van het jaar in de VS en dat was er aan te merken op Wall Street. Jubelende retailers staan er in de belangstelling. De Dow Jones eindigde boven de 13.000 punten.

Er heerste een vakantiesfeertje op Wall Street, waar de beurzen maar een halve dag open waren door de feestdagen. Het verhandelde volume lag drie keer lager dan gemiddeld. Maar de sfeer was opperbest. De Dow Jones eindigde 1,4 procent hoger tot 13.0009,68 punten. Het was geleden van 6 november dat de Dow die kaap nog eens rondde. En ook de S&P 500 eindigde boven 1.400 punten (+1,3%, 1.409,15 punten). Het was de vijfde dag op rij dat de Amerikaanse beurzen met winst eindigden.

Discounters Wal-Mart (+1,7%, 70,06 dollar) en Target (+1%, 64,33 dollar) deden donderdagavond, op Thanksgiving, al de deuren open, zodat de shoppinghysterie dit jaar extra vroeg kon beginnen. Tot groot ongenoegen van heel wat personeelsleden, die daardoor niet bij de familie aan de feestdis kon aanschuiven. Maar het loonde, want in een persbericht heeft Wal-Mart het jubelend over de 'beste Black Friday ooit'. De retailer verkocht 1,8 miljoen handdoeken, 1,3 miljoen televisies, 1,3 miljoen poppen en 250.000 fietsen.

Joe Sixpack ging zich ook te buiten aan wat luxe, goed voor enthousiaste reacties op aandelen van de luxewarenhuisketen Nordstrom (+1,7%, 56,55 dollar) en de kledingketen Ralph Lauren (+2,2%, 159,90 dollar).

Volgens Terry Lundgren, CEO en voorzitter van de warenhuisketen Macy's, daagde er in de flagship store in New York City een gigantische massa kooplustigen op voor de middernachtopening. 'Een record', bezwoer hij op de zakenzender CNBC. 'Vorig jaar was het al een record, en dit jaar deden we nog beter.' Beleggers kochten gretig aandelen in, waardoor Macy's 1,6 procent steeg tot 41,65 dollar.

Belggers reageerden door het dolle heen op Research in Motion, dat op Wall Street 13,3 procent hoger schoot tot 11,66 dollar. De Canadese Blackberry-maker is begeerd, nu de verwachtingen over de Blackberry 10 - die in januari op de markt komt - hooggespannen zijn.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud