Kapitaalvlucht Rusland laat andere groeilanden koud

De financiële activa van andere groeilanden ondervinden voorlopig geen last van de kapitaalvlucht uit Rusland. ©REUTERS

Terwijl een verkoopgolf Rusland teistert, blijven de andere groeilanden buiten schot. Investeerders zien Rusland als een geval apart.

De uittocht in de Russische activa houdt aan. Ten opzichte van de dollar verliest de roebel opnieuw een half procent. De Russische beurs verliest het dubbele met alweer zware verliezen voor enkele oligarchenbedrijven.

De reactie is de nasleep van de sancties die de VS twee weken geleden afkondigden. Daarbij viseerde het land vooral enkele Russische Poetin-vertrouwelingen en hun bedrijven.

De aluminiumproducent Rusal bijvoorbeeld. Het aandeel van het bedrijf, in handen van de oligarch Oleg Deripaska, gaat vandaag 30 procent lager op de beurs van Hong Kong. Vorige week verloor Rusal al meer dan de helft van zijn waarde. Op 6 handelsdagen tijd ging er 70 procent van de koers af

'Puur Ruslandverhaal'

Voorlopig heeft de uitverkoop geen grote invloed op de financiële activa van andere groeilanden. De groeimarktenindex MSCI Emerging Markets staat sinds begin dit jaar 1,5 procent hoger. Daarmee doet het beter dan de Stoxx Europe 600 die op een verlies staat van 2,7 procent. 

Investeerders zien groeilanden niet langer als een homogeen blok
Jan Boudewijns
chef groeimarkten Candriam

'Dit is een puur Ruslandverhaal,' zegt Jan Boudewijns, chef groeimarktenaandelen bij vermogensbeheerder Candriam. 'Investeerders beschouwen de groeilanden niet meer als een homogeen blok. De sancties hebben geen directe impact op de andere groeilanden.' 

De risicopremie voor groeimarktaandelen is dus niet toegenomen. Er zijn daarentegen tal van factoren die de groeimarkten ondersteunen. 'De groeivooruitzichten in groeilanden zijn sterk,' zegt Marc Leyder, directeur beleggingsadvies bij Van Lanschot. 'De cijfers in China verrassen bijvoorbeeld in positieve zin. Daarnaast is de invloed van Rusland op economisch gebied getaand.' 

Volgens economenverwachtingen groeien de ontwikkelingslanden dit jaar gemiddeld 4,9 procent, terwijl de inflatie grotendeels onder controle blijft. Daarnaast spelen de gestegen grondstoffenprijzen zoals olie in het voordeel van de vaak grondstofrijke groeilanden. 

De ontwikkelingslanden zijn dan ook gegeerd bij beleggers. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar vloeide al 45 miljard dollar naar aandelenfondsen in groeimarkten. Een record, volgens fondsanalist EPFR Global. 

Zwakke dollar 

'Groeilanden bezitten een veel lagere schuldgraad dan de ontwikkelde landen wat ze aantrekkelijk gewaardeerd maakt,' zegt Leyder. De verhouding tussen de koers en de winst voor de volgende 12 maanden van de MSCI Emerging Markets bedraagt 12,4. Die van de S&P 500 is 17,1.

De lage schuldgraad maakt groeilanden aantrekkelijk
Marc Leyder
directeur beleggingsadvies bij Van Lanschot

'Ook de zwakke dollar speelt in het voordeel van emerging markets,' aldus Leyder. 'Veel van de munten van groeilanden zijn gekoppeld aan de dollar zodat ook die munten goedkoper geworden zijn ten opzichte van de yen en de euro. Dat maakt hun goederen aantrekkelijker in het buitenland.' De zwakke dollar verlicht ook de schuldenlast van bedrijven in ontwikkelingslanden. Die schulden zijn vaak in dollar uitgegeven.

'Een handelsoorlog tussen de VS en China zou veel grotere gevolgen hebben,' besluit Leyder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content