KBC krijgt lift van Jamie Dimon

De gulheid van JPMorgan-topman Jamie Dimon en de geslaagde stresstests van de Amerikaanse banken geeft beleggers weer een beetje vertrouwen in de financiële sector. KBC vertaalde dat in een stevige koerswinst. RHJ International profiteerde van een koopadvies van ABN AMRO.

De Bel20 won 0,4 procent tot 2.328,56 punten. Beleggers zien hun optimisme van de voorbije dagen bevestigd en gesterkt door de positieve geluiden van de Federal Reserve over de Amerikaanse arbeidsmarkt en economie.

En de VS hebben nog meer de hand in de koerswinsten van vandaag. De Amerikaanse grootbank JPMorgan trekt zijn kwartaaldividend met een vijfde op en koopt daarnaast voor 15 miljard dollar eigen aandelen in. Tweemaal 'money in the bank' voor de aandeelhouders. JPMorgan slaagde voorts voor de stresstest van de Federal Reserve. Net zoals de meeste van zijn collega's: 15 van de 19 banken slaagden.

MetLife is één van de gebuisden. Die naam doet bij Dexia (-0,3%, 0,30 euro)-beleggers een belletje rinkelen. De toenmalige bank-verzekeraar - nu is Dexia een holding - verkocht zijn Turkse levensverzekeringsactiviteiten voor 162 miljoen euro aan MetLife.

Twee andere gebuisden zijn Ally Financial en SunTrust. Citigroup zorgde echter voor de verrassing van formaat. Met 4,9 procent bleef de financiële reus net onder de vereiste Tier 1-kapitaalratio van 5 procent.

Bankenhausse

Beleggers liggen duidelijk niet wakker van Citigroup en slaan gretig Europese banken (+1,5%) en verzekeraars (+2,3%) in. KBC stond op de eerste rij en profiteerde met een winst van 4,6 procent tot 19,38 euro. Het aandeel levert daarmee de grootste bijdrage aan de Bel20.

JPMorgan helpt het vertrouwen in de financiële sector wat herstellen.

Een handelaar

Betekenen de goede punten voor de Amerikaanse banken dan dat ook de Europese collega's goed bezig zijn? Een handelaar: 'De markten draaien om vertrouwen. Bij gebrek aan vertrouwen werden de banken de voorbije twee, drie jaar afgeslacht. JPMorgan, zowat de grootste bank van de wereld en dus representatief voor de sector, helpt dat vertrouwen wat herstellen'.

Verzekeraar Ageas won 1,7 procent tot 1,667 euro. Het gewezen Fortis wil bewarende maatregelen treffen tegen de vroegere leiding van de verzekeringsgroep om de verjaring te voorkomen van mogelijke vorderingen tegen de ex-top. Gerechtelijke procedures zijn daarbij niet uitgesloten.

Ageas publiceerde samen met zijn jaarverslag het rapport over de 'embedded value', zeg maar de actuele waarde van al zijn beleggingen minus de actuele waarde van de uitkeringen van zijn polissen. De 'embedded value' zakte va, 4,98 miljard euro eind 2010 tot 3,69 miljard euro eind 2011. Oorzaken zijn de lagere rentecurve en het PIIGS-schuldpapier waar Ageas zijn broek aan scheurde.

Ook GBL (+1% tot 57,22 euro) levert een flinke bijdrage aan de Bel20. De holding van de Waalse financier Albert Frère heeft zijn belang van 10,01 procent in de Franse chemiegroep Arkema verkocht voor 432 miljoen euro. De meerwaarde bedraagt ongeveer 220 miljoen euro. Arkema zakt op de Parijse beurs 5 procent.

Papi n’aime pas les dettes.

Tom Simonts over de Waalse financier Albert Frère

Analist van KBC Securities

'Papi n’aime pas les dettes', titelt Tom Simonts, de analist van KBC Securities, zijn commentaar over de verkoop van GBL. Met de meerwaarde verlaagt Frère zijn nettoschuldenlast tot ongeveer 250 miljoen euro. Simonts verwacht niet dat GBL snel op jacht gaat voor strategische participaties.

Koersdoelverhogingen

KBC Securities verhoogt overigens het koersdoel van een andere holding, Brederode, van 22 tot 23,5 euro. Aanleiding is het goede jaarrapport dat het bedrijf vorige week publiceerde. Het aandeel won 2,1 procent tot 19,69 euro.

Ook schuimrubberproducent Recticel (+7% tot 5,94 euro) profiteert van een koersdoelverhoging. ING trekt zijn target op van 6,50 tot 7,50 euro. Het advies blijft 'kopen' 'Het bedrijf neemt de juiste stappen om minder kapitaal te verbruiken. Dat zal de afschrijvingslasten naar beneden halen', aldus Emmanuel Carlier. De ING-analist verwacht een stevige bijdragen van de isolatiepoot.

Een divisie die eerder een bod ontlokte van Kingspan. Carllier verwacht voor de hele groep dit jaar een groei van de recurrente bedrijfkasstroom met 3 procent. De sterke prestatie van de isolatiepoot bij de jaarresultaten charmeert beleggers al een tijdje: sinds de publicatie van de cijfers op 2 maart won het aandeel 17 procent.

Hetzelfde verhaal bij Agfa-Gevaert. ING-analist Emmanuel Carlier trekt zijn koersdoel voor de Mortselse beeldvormingsgroep op van 1,50 tot 1,70 euro. 'Er is vooruitgang in zicht, maar op de lange termijn blijven de uitdagingen dezelfde: zilver- en aluminiumprijzen, de uitkomst van het bankroet van concurrent Kodak en de herstructureringsmaatregelen.' Carliers advies blijft 'houden'. Agfa won 2,7 procent tot 1,50 euro.

ABN AMRO start de opvolging van RHJ International met een koopadvies. Het legt het aandeel geen windeieren: +7,4 procent tot 4,79 euro. 'De financiële groep zit op 280 miljoen euro cash. Ten opzichte van de magere marktkapitalisatie van 382 miljoen euro is het aandeel een aantrekkelijke investering', zegt analist Jan Willem Weidema. 'RHJ wil die cash inzetten door BHF Bank over te nemen van Deutsche Bank. We denken dat de afronding van die deal een katalysator kan zijn voor de beurskoers.'

Vastgoedpromotor Atenor was lang één van de schaarse dalers maar tikte toch 1,3 procent hoger af op 30,54 euro. Onzekerheid over de dividendpolitiek knaagde aan de koers. Boosdoener is CEO Stéphan Sonneville himself. Dit jaar keert de topman zoals beloofd bruto 2 euro per aandeel uit. Maar vanaf volgend jaar - over het boekjaar 2012 - kan dat minder zijn. Dat verklapte hij gisteren aan de analisten.

Hallo Sonneville? 'Een verlaging is niet zeker', nuanceerde de CEO. 'De beslissing valt in september. De volgende zes maanden ga ik hoe ik het bedrijf de grootste winst kan bezorgen: door de cash uit te keren of door te herinvesteren in projecten.' De topman verzekert dat het succes van het complex UP-site in de Brusselse kanaalzone Atenor meer projecten zal opleveren. 'Mogelijk kunnen we één van de volgende weken een belangrijk project aankondigen', voegt hij eraan toe. Een boodschap die beleggers duidelijk kon sussen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud