KBC primus op Euronext Brussel

De Bel20 won 0,7 procent tot 2.554 punten. KBc nam de leiding en dikte 3,9 procent aan na een positief rapport van Rabo.

De Europese beurzen kregen donderdag een klein zetje dankzij een groter dan verwachte stijging van het ondernemersvertrouwen in de eurozone. Het is de derde maand op rij dat die verbetert, al blijft de index nog steeds onder de 50. Dat betekent dat er meer ondernemers zijn die krimp dan groei verwachten.

Binnen de Bel20 ging KBc met 3,9 procent winst lopen tot 27,78 euro. Analisten van Rabo trekken hun koersdoel op tot 30 euro. Ze verwachten dat KBC een speciaal dividend van 0,50 euro per aandeel zal uitkeren. 'Dat zou KBC 208 miljoen euro kosten en is dus beheeersbaar', klinkt het. 'Door de recente kapitaalverhoging en de betere gang van zaken in Ierland, heeft KBC wat meer flexibiliteit.'

GBL won 0,5 procent tot 61,73 euro. De holding maakte donderdagochtend bekend een obligatielening van 1 miljard euro uit te geven. GBL speelt daarmee in op het succes van bedrijfsobligaties. Opmerkelijk is dat de obligaties na vier jaar kunnen ingewisseld worden voor aandelen, niet van GBL maar wel van GDF Suez waarin GBL een belang heeft van 4,86 procent. Dat biedt de Frère-holding dus de mogelijkheid stapsgewijs uit de Franse nutsgroep te stappen. Wegens de zwakke koersprestatie van GDF Suez ziet GBL zich verplicht op dit belang een boekhoudkundig verlies van 758 miljoen euro te boeken over 2012. Hierdoor zal de resultatenrekening er ‘lelijk’ uitzien, waarschuwt de KBCS-analist Tom Simonts. 'Maar het heeft geen impact op onze waardering.'

Option won 3,2 procent tot 0,32 euro. Het technologiebedrijf, gespecialiseerd in draadloze communicatie, zit nochtans in heel slechte papieren. Het sloot 2012 af met amper 3,2 miljoen euro op de bankrekening. Option heeft daardoor dubbel zoveel geld nodig als eerst gedacht om zijn toekomst te verzekeren: 9 miljoen in plaats van de in oktober geraamde 5 miljoen. Option hoopt dat geld via een converteerbare lening binnen te krijgen. Oprichter en bezieler Jan Callewaert legt geld op tafel, maar wie zijn voorbeeld volgt is nog onduidelijk. Met het geld - in combinatie met bijkomende kostenbesparingen en omzetstromen - ambieert Option tegen eind dit jaar uit de rode cijfers te geraken.

Analist Guy Sips van KBC Securities is sceptisch. 'Option is al sinds begin 2011 met een transformatie. De investeringen van de voorbije 20 maanden hebben geresulteerd in een nieuwe productenlijn maar Option heeft nog steeds niet kunnen bewijzen dat de nieuwe strategie zal werken. Contractaankondigingen zijn de voorbije twee jaren zeldzaam geweest, of zelfs niet-bestaande', klinkt het. Sips blijft bij zijn verkoopadvies met een koersdoel van 20 eurocent.

IRIS verloor 0,4 procent. Pas begin maart zal duidelijk worden of de Europese Commissie zijn zegen geeft voor de overname van het Waalse bedrijf door Canon. De Japanners bieden 44,5 euro per aandeel. Het aandeel sloot op 42,85 euro, wat betekent dat voor beleggers een winst van bijna 4 procent zomaar te rapen ligt. Al bestaat er in de beleggerswereld niet zoiets als een free lunch. Er is een kans dat Europa de overname tegenhoudt, maar die is volgens analisten eerder klein. 'Maar het onderzoek van Europa zorgt voor onzekerheid en zet druk op de aandelenkoers', klinkt het.

Ter herinnering. Met een biedprijs van 44,50 euro boden de Japanners in september een overnamepremie van 50 procent op de laatste slotkoers toen. Dat was evenwel een pak minder dan de 70 euro die Canon enkele jaren geleden terug betaalde om de participaties van NPM en Ackermans & van Haaren over te nemen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud