Advertentie

Keltische tijger geeft winst KBC een boost

KBC-CEO Johan Thijs ©REUTERS

Het forse herstel van de Ierse economie levert KBC een extra winstmotor op, al waarschuwt de bank wel dat de kredietkosten 'onhoudbaar laag' zijn.

KBC realiseerde over het derde kwartaal van 2016 een nettowinst van 629 miljoen euro. Dat is niet alleen beter dan de 600 miljoen euro een jaar eerder, maar vooral fors beter dan de 558 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten.

Operationeel presteerde de bank- en verzekeringsgroep in lijn met de verwachtingen. Het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank vertaalde zich in een vlakke evolutie van de netto rente-inkomsten: 1,06 miljard euro, in lijn met de voorgaande vier kwartalen.

Die marge meet wat een bank verdient op haar kernmetier: geld op korte termijn aantrekken en op lange termijn uitlenen aan bedrijven, gezinnen en overheden.

0,07%
In 2016 beliepen de kredietkosten van KBC 0,07 procent van de kredietportefeuille, wat de bank zelf 'onhoudbaar laag' noemt

Doordat de ECB met haar negatieve rente en de massale inkoop van staatspapier de rentes over steeds langere looptijden naar of zelfs onder nul laat zakken, verdienen banken steeds minder geld op die kernactiviteit.

Eind september - het einde van het derde kwartaal voor KBC - bereikte de lange rente in België met 0,1 procent een historisch diepterecord. 'Een toenemende uitdaging voor alle financiële instellingen', noemt CEO Johan Thijs die lage rente. 

Fondsenfabriekje

KBC kan die vlakke evolutie een beetje compenseren door de tweede belangrijkste operationele inkomstenbron: de verkoop van beleggingsproducten, met een 'fondsenfabriekje' dat veel commissie-inkomsten genereert.

+45%
De Ierse huizenprijzen zijn sinds het dieptepunt van maart 2013 met 45 procent hersteld

Sinds de zomer van 2015 zit de klad in die commissies: door het volatiele (lees: moeilijke) beursklimaat herbeleggen klanten fondsen die op de vervaldag komen lang niet altijd meer in een lucratief aandelenfonds, ze parkeren het geld liever op het spaarboekje of in een - veel minder lucratief - geldmarktfonds.

Thijs gaf in mei wel aan dat de commissie-inkomsten niet langer aan het dalen zijn en loste die belofte met de relatief sterke tweedekwartaalcijfers ook in. Dat voorzichtige herstel wordt nu bevestigd met een verdere stijging tot 370 miljoen euro, beter dan de 360 miljoen in het tweede kwartaal en 7 procent meer dan het dieptepunt van 346 miljoen begin dit jaar.

Wit schaap

Als de twee grote inkomstenbronnen aan de verwachtingen beantwoorden, is het op het eerste gezicht verrassend dat de nettowinst zo ver van de consensus afwijkt. Het verschil zit vooral in de provisies die de bank aanlegt voor probleemkredieten.

Die bedroegen afgelopen kwartaal slechts 18 miljoen euro. Over de eerste negen maanden van 2016 bedroegen de provisies slechts 0,07 procent van de kredietportefeuille, een niveau dat KBC zelf 'uitzonderlijk laag' noemt.

©Tijd Multimedia

De belangrijkste reden is Ierland. Daar kon KBC dankzij het sterke lokale economische herstel 28 miljoen euro aan provisies terugnemen. 'Ierland was lang het zwarte schaap in onze kudde. Nu is het land gewoon een wit schaap', zei Thijs in mei al.

'INTERNATIONAL MARKETS', DE NIEUWE WINSTMOTOR

Voor het tweede kwartaal op rij legt de divisie 'International Markets' een winst van meer dan 100 miljoen euro voor.

Niet slecht voor een afdeling die in 2013 gecreëerd is als een soort vergaarbak voor alle markten die de groep in tegenstelling tot KBC en Tsjechië niet als volwaardige thuismarkt beschouwt. Met probleemlanden als Hongarije en Ierland was de divisie ook lang verlieslatend (zie grafiek). 

Frappant is vooral Ierland. Tot nog toe bleef CEO Johan Thijs bij de voorzichtige prognose dat de extra provisies voor Ierse probleemkredieten dit jaar aan de onderkant van de vork van '50 à 100 miljoen euro' zouden uitkomen. Nu heet het dat KBC dit jaar 10 à 50 miljoen kredieten zal kunnen terugnemen, waarmee het land een winstmotortje geworden is

KBC had per eind september nog 13,4 miljard vastgoedkredieten uitstaan in Ierland. Het grootste deel – 9 miljard – zijn woonkredieten van mensen die in hun eigen huis wonen en die zijn relatief veiliger dan kredieten aan bijvoorbeeld verhuurders of vastgoedontwikkelaars.

Van die 13,4 miljard bestempelt KBC nu nog 44,7 procent, dus 6 miljard, als 'problematisch'. Exact twee jaar geleden was dat nog bijna 53 procent. En voor 43 procent van die probleemkredieten legde de bank 2,6 miljard voorzieningen aan.

Met andere woorden, pas als de effectieve verliezen op de Ierse vastgoedcrash dreigen op te lopen tot meer dan 2,6 miljard, moet KBC extra provisies in de boeken nemen. Dat is gelet op het forse herstel - de Ierse huizenprijzen bevinden zich nu 45 procent boven het dieptepunt van maart 2013 - steeds minder waarschijnlijk, waardoor de kans reëel is dat Ierland ook in 2017 de winst een boost kan geven.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud