King zet stimulusdeur op grote kier

Mervyn King, voorzitter van de Bank of England.

Tegenvallende groei geeft de Britse centrale bank redenen om aan een verdere uitbreiding van haar al zeer soepele beleid te denken. Dat de inflatie nog steeds boven haar doelstelling ligt, lijkt geen bezwaar te vormen. Volgens de Bank of England valt die namelijk binnen de twee jaar terug onder de 2 procent.

'We zitten met de onaantrekkelijke combinatie van een ondermaatse groei en een inflatie boven onze doelstelling.' Mervyn King ziet weinig positiefs in het driemaandelijkse inflatierapport van de Bank of England (BoE), waarvan hij de voorzitter is.

De hoger dan verwachte inflatie - 2,7 procent in oktober - is volgens de BoE te wijten aan de onverwacht hoge stijging van de energieprijzen. De Britse centrale bank verwacht nu dat de inflatie pas in de tweede jaarhelft van 2013 terugvalt. Binnen twee jaar zou die met 1,8 procent wel terug onder de doelstelling van 2 procent moeten zakken.

De centraal bankiers spreken in het rapport over 'onzekere groeivooruitzichten' die 'op korte termijn waarschijnlijk zwak zijn'. Het Verenigd Koninkrijk mag dan wel een eiland zijn, het kan zich niet loskoppelen van wat in de rest van de wereld gebeurt. Ook daar slabakt de economie, niet het minst in de eurozone, nog altijd de belangrijkste handelspartner van de Britten.

Volgens de Old Lady of Threadneedle Street boekt de Britse economie in het vierde kwartaal op zijn best een nulgroei, om pas in 2013 weer aan te pikken met groei dankzij een stijgende koopkracht van de consumenten.

Extra versoepeling

'Met een economische groei die volgens de BoE onder het historische gemiddelde ligt en met een dalende inflatie op een termijn van twee jaar is er dus nog ruimte voor extra monetaire versoepeling', stelt ING-econoom James Knightley vast. 'Het programma waarmee ze banken extra kredieten verleent als die zelf meer leningen verstrekken, werkt volgens de BoE wel om een kredietverstrakking te vermijden, maar ze erkent ook dat het nog een tijd kan duren voor zich dat ook vertaalt in meer leningen.'

Knightley wijst op de stijging van de pond die ervoor zorgt dat de Britse concurrentiepositie achteruitgaat. 'Daarom verwacht ik dat er een uitbreiding komt van het inkoopprogramma van 50 miljard pond in het eerste kwartaal van 2013.'

King hintte zelf op de uitbreiding van dat programma, dat al op 375 miljard pond staat. 'Er zijn limieten aan wat binnenlands beleid kan doen om de vraag in de privésector te stimuleren terwijl de economie een nieuw evenwicht zoekt. Maar het rentebepalende comité heeft zijn geloof nog niet verloren in de effectiviteit van het inkoopprogramma, noch heeft het besloten dat er geen verdere verhoging volgt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud