Advertentie

KKO stelt cacaoplannen bij en zoekt partners

Een zak cacaobonen en twee vruchten van de cacaoboom ©RV DOC

De uitbouw van een cacaoplantage in Ivoorkust loopt niet helemaal naar wens. KKO International stuurt zijn plannen bij en zoekt zowel vers geld als strategische partners.

KKO International begon drie jaar geleden aan een groots avontuur in Ivoorkust: het wou in de buurt van de stad Bocanda een cacaoplantage van 3.000 hectare uitbouwen en daar vernieuwende technieken op toepassen. De agronomen kozen voor een cacaoboom die een hoog rendement levert en besloten de plantage te irrigeren en de bomen te bemesten via het irrigatiewater.

Eind vorig jaar had KKO 1.115 hectare ontwikkeld, bijna dubbel zoveel als eind 2015. De uitbouw van de plantage kent echter ook problemen, onder meer boomsterfte, en het blijkt ook langer dan verwacht te duren eer de bomen vruchten beginnen dragen. Vorig jaar was er wel een eerste kleine oogst van 130 ton cacaobonen en ook 292 ton van de in Afrika populaire wortelknol yam.

Microregio's

Bijkomende problemen zijn de recente daling van de cacaoprijs en aanzienlijke klimaatveranderingen in de regio van Bocanda. KKO heeft daarom besloten de uitbouw van de plantage te beperken tot 1.500 hectare en in twee gunstige 'microregio's' in Ivoorkust, M'Brimbo en Taabo, nieuwe plantages aan te leggen. Momenteel probeert het bedrijf de benodigde gronden te verwerven.

Omdat KKO eerst wil focussen op Ivoorkust om zijn cacaoplannen waar te maken, stopt het de projecten in Ecuador en Madagascar in de koelkast. Om sneller te kunnen opschieten met zijn projecten is KKO bovendien op zoek naar strategische partners die kunnen helpen bij de uitbouw van de plantage.

Kas bijna leeg

De jaarresultaten die KKO (met vertraging) bekendmaakt, zijn niet bepaald schitterend. Dat is niet verwonderlijk voor een plantagebedrijf dat nog in volle uitbouw is en nog maar amper productie heeft. KKO boekte vorig jaar een kwart miljoen euro omzet, terwijl het bedrijfsverlies opliep tot 4,2 miljoen euro. Het nettoverlies bedraagt 4,5 miljoen euro, wat toch 4,6 procent minder is dan over 2015. KKO beklemtoont strikt op de kosten te letten.

Dat zal echter niet volstaan om de projecten tot een goed einde te brengen. Eind vorig jaar had KKO maar 48.000 euro in kas tegen nog 3,6 miljoen eind 2015. Het bedrijf verkreeg intussen nieuwe leningen van aandeelhouders en bestuurders, en ook meer leverancierskrediet.

Het werkt tevens aan een flexibele obligatiefinanciering bij Bracknor Fund voor een bedrag van 3,12 miljoen euro. KKO kijkt ook nog verder en bestudeert 'aanvullende financieringsoplossingen op lange termijn'. Hierover lopen verschillende gesprekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud