Lagere Franse dividendtaks eindelijk voelbaar

Onder president Macron besliste Frankrijk de bronbelasting op Franse dividenden te verlagen. ©AFP

Na het invullen van de nodige formulieren kunnen klanten van KBC binnenkort genieten van de verlaagde dividendtaks in Frankrijk. Andere banken werken ook aan een oplossing.

De Franse regering verlaagde eerder dit jaar de roerende voorheffing op dividenden naar 12,8 procent. Tot en met 2017 bedroeg die 30 procent. Al die tijd konden Belgische beleggers wel al de helft daarvan terugvorderen via speciale formulieren. Zo betaalden ze maar 15 procent belasting op hun dividenden uit Franse aandelen.

In principe zou Frankrijk het lagere tarief van 12,8 procent automatisch moeten toepassen. Maar dat is nog niet het geval. De uitvoeringsbesluiten zijn nog niet klaar, zeggen verscheidene banken.

Procedure

KBC zal vanaf eind mei een voorlopige procedure toepassen waarbij de klanten die een formulier hebben getekend van het verlaagde tarief kunnen genieten.’

Ook andere banken werken aan een oplossing om de lagere taks toe te passen. Keytrade laat weten dat Euroclear, de instantie tussen de bank en de klant, bezig is met een procedure om het lagere tarief toe te passen. ‘Als we daarmee klaar zijn, kunnen we die gebruiken bij klanten die ervoor in aanmerking komen.’

Binck laat weten dat het momenteel aan de 'praktische invulling' werkt.

Tot dusver waren de formulieren, die beleggers invulden om slechts 15 procent Franse dividendtaks te moeten betalen, maar één jaar geldig. Keytrade vernam echter dat de nieuwe formulieren drie jaar geldig zouden zijn. De bank wacht wel nog op officiële bevestiging.

Recupereren?

Intussen hebben sommige beleggers sinds begin 2018 wel te veel belastingen betaald op hun Franse dividenden. Hoe ze dat kunnen recupereren, is nog niet duidelijk.

Intussen hebben sommige beleggers sinds begin 2018 wel te veel belastingen betaald op hun Franse dividenden. Hoe ze dat kunnen recupereren, is nog niet duidelijk.

Belgische beleggers bezitten relatief veel Franse aandelen, waaronder Engie en Total . Een belangrijke reden is dat die Franse bedrijven Belgische ondernemingen als Electrabel , de Generale Maatschappij en Petrofina hebben overgenomen. Ook de Belgische fiscus profiteert daarvan. De Franse belastingverlaging doet in België het belastbare dividend stijgen. De verlaagde dividendbelasting in Frankrijk neutraliseert slechts een deel van de Belgische verhoging.

Frankrijk is niet het enige land dat de dividendbelasting verlaagt. Nederland heft vanaf 2020 zelfs geen belastingen meer op dividenden. Premier Mark Rutte overleefde onlangs een debat in de Tweede Kamer over die omstreden beslissing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content