Lawine van kwartaalcijfers wekt weinig enthousiasme

De Belgische beursgenoteerde bedrijven vuurden vanochtend een rist derdekwartaalcijfers af. Beleggers hadden vooral aandachtig voor de voorzichtige vooruitblikken.

De Bel20 verloor 0,6 procent tot 2.324 punten.

Ackermans & van Haaren kwam als enige Bel20’er met een update over het derde kwartaal. Analist Hans D’Haese van Bank Degroof mist een concrete vooruitblik. De raad van bestuur is ‘van mening dat de groep goed gepositioneerd blijft’. Daar moeten beleggers het mee doen. De investeringsmaatschappij geeft wel toe dat ‘bepaalde bedrijven uit de groep vanaf het derde kwartaal toenemende druk ondervinden van de conjunctuur’. Het aandeel sloot nagenoeg stabiel op 62,05 euro.

Nyrstar (-4,2% tot 4,07 euro) was de pineut in de Bel20. Het was de derde verliesdag op rij voor de zinkgroep. Vorige week moest Talvivaara, de Finse partner van Nyrstar, de productie stil leggen na een nikkellek. Daar kwam nog een adviesverlaging bij van het gereputeerde Goldman Sachs van ‘houden’ tot ‘verkopen’. ‘De zinkstroom van Talvivaara is allicht niet veel meer dan een straaltje', titelt GS-analist Eugene King zijn bijhorende rapport.

‘De toelevering van zink door de Finse mijnbouwer ziet er steeds twijfelachtiger uit. Ik verwacht technische moeilijkheden en hogere kosten voor Nyrstar dan oorspronkelijk verwacht.’ Daarnaast stelt King dat Nyrstar zijn doelstellingen voor een hogere bedrijfskasstroom niet haalt zonder een significante stijging van de zinkprijs.

Ook Bekaert (-2% tot 18,19 euro) was geen winst gegund. Het aandeel eindigde woensdag al 12 procent lager in een reactie op een trading update. ‘Na die tuimeling zitten de risico’s al beter in de prijs verrekend’, vindt analist Filip De Pauw van ING. Hij haalt de staaltechnologiegroep van de ‘least preferred’-lijst van het Nederlandse beurshuis. Zijn advies trekt hij op van ‘verkopen’ tot ‘houden’. Bij het koersdoel komt 1 euro bij tot 17 euro.

Op de brede markt was er een stortvloed aan trading updates. Ook hier keken beleggers uit naar de prognoses.

Bij CFE viel er in tegenstelling tot bij Ackermans wel een vooruitblik te rapen: ‘lichte stijging van de omzet, verbetering van operationeel resultaat tijdens het tweede semester, maar lager op jaarbasis dan de vergelijkbare cijfers over 2011’. CFE bezit de ene helft van baggeraar DEME en Ackermans de andere helft.

‘Zowel voor bagger- als voor bouwwerken ziet het orderboek er beter uit dan verwacht’, vindt KBCS-analist Wouter Vanderhaeghen. Vooral dankzij ‘de omvang van het orderboek van DEME’ dient 2013 zich goed aan.

EVS Broadcasting zakte 4,3 procent tot 43,71 procent. De beeldvormingsgroep trok de prognose voor 2012 op van ‘40 procent’ tot ‘meer dan 40 procent' bedrijfswinstgroei. Beleggers vielen allicht over het teleurstellende orderboek voor 2013.

Ablynx werd niet beloond voor een ‘excellent’ derde kwartaal, zoals KBCS-analist Jan De Kerpel het noemde. Het aandeel verloor 0,2 procent tot 5,1 euro. Het biotechbedrijf herhaalde nochtans zijn jaardoelstelling: tussen de 20 en de 25 miljoen euro cash verbranden. Volgens De Kerpel zit Ablynx op schema met een netto ‘cash burn’ van 12,7 miljoen euro in het derde kwartaal.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud