Leaseplan annuleert beursgang

De leasingmaatschappij wijst naar de slechte marktomstandigheden om de beursgang te annuleren. ©LeasePlan

De Nederlandse leasingmaatschappij Leaseplan trekt dan toch niet naar de beurs. Het bedrijf verwijst naar de slechte marktomstandigheden.

Leaseplan was van plan om te noteren op de beurs van Brussel en Amsterdam. Een beursgang zou het bedrijf volgens het persagentschap Bloomberg op zowat 7,5 miljard euro waarderen. 

Maar de plannen gaan niet door. Leaseplan verwijst in een persbericht naar de slechte marktomstandigheden. De beurzen zitten de voorbije dagen in het verdomhoekje. De stijgende rente en de vrees voor een globale groeivertraging jagen beleggers op de kast. 

De beursgang werd nog maar een week geleden aangekondigd en zou 'in de komende weken' plaatsvinden. 

De beursgang was bedoeld om de aandeelhouders een deel van hun belang te laten verzilveren. Leaseplan, met hoofdkwartier in Nederland, is in handen van een consortium geleid door de pensioenfondsenbeheerder PGGM waar ook TDR Capital, GIC, Abu Dhabi Investment Authority en Goldman Sachs deel van uitmaken.

Triest nieuws

Dat Leaseplan zijn staart intrekt, is triest nieuws voor de Brusselse beurs. Nu het ene na het andere bedrijf de beurs van Brussel de rug toekeert, hunkert het koersenbord naar vers bloed.

Op 15 oktober staat de beursgang van de Luxemburgse aanbieder van stockageruimte Shurgard Europe gepland. Het management benadrukt dat ze doorzet met de beursgang ondanks de moeilijke marktomstandigheden. De prijsvork is vernauwd van 23 tot 28 euro naar 23 tot 24 euro. Dat waardeert Shurgard op 2 miljard euro. 

Shurgard probeerde in 2007 al eens geld op te halen. Toen liep het mis. Er was nauwelijks interesse voor de beursintroductie: niet meer dan een kwart van de 43,6 miljoen aangeboden aandelen vond zijn weg naar de belegger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect