Advertentie

Leveranciers draaien Fountain de duimschroeven aan

Eric Dienst, CFO van Fountain ©Lieven Van Assche

Leveranciers dwingen Fountain zijn facturen sneller te betalen. Daardoor geraakt het bedrijf, dat koffieautomaten verdeelt, in de problemen en worden de afspraken met de banken herzien.

'Fountain heeft wat financiële problemen gehad, maar we zijn op de goede weg', zegt CFO Eric Dienst in een telefonisch gesprek. Maar leveranciers nemen blijkbaar liever het zekere voor het onzekere en verplichten Fountain zijn facturen sneller te betalen. Hoeveel sneller kan Dienst niet meteen zeggen, maar de evolutie van de commerciële schulden spreekt boekdelen. 'De kredieten die we van leveranciers krijgen, zijn gedaald van meer dan 5 miljoen naar minder dan 2 miljoen euro', klinkt het.

De gevolgen daarvan zijn groot. Het geld gaat sneller buiten dan het binnenkomt van de klanten. Dat zet druk op de liquiditeitspositie van het bedrijf. Zelfs in die mate dat het met de banken rond tafel heeft gezeten om de schulden te herbekijken.

Resultaat is dat Fountain uitstel van betaling heeft gekregen voor een deel van de schulden. Bovendien komt hoofdaandeelhouder Quaeroq met een lening over de brug. En de Waalse overheid is bereid om de kosten voor een consultant (die adviseert bij de ommekeer van het bedrijf) 6 extra maanden voor te financieren. 

De Waalse overheid gaat de kosten voor een consultant (die adviseert bij de ommekeer van Fountain) voorfinancieren.

Uit het halfjaarrapport blijkt voorts dat de omzet verder blijft dalen, ook al had de CEO begin dit jaar omzetgroei voorspeld. 'Dat is niet goed. Zoveel is duidelijk. De verkoop aan kmo's en zelfstandigen zit al jaren in dalende lijn. We halen wel nieuwe contracten binnen, maar nog onvoldoende om dat te compenseren. We werken voort', aldus Dienst.

Het nieuwe management - sinds vorig jaar op post - knipte in de kosten waar mogelijk. Dat was nodig, want de CEO noemde de situatie vorig jaar nog 'kritiek'. Op een jaar tijd verdwenen 25 oftewel 1 op de 10 jobs. Ook de algemene kosten (wagenpark, consultingkosten, gebouwen, ...) werden onder de loep genoment. Dat resulteerde in een opmerkelijke stijging van de bedrijfskasstroom (ebitda). Het nettoresultaat blijft evenwel negatief. En ook over het volledige boekjaar rekent de CFO nog niet op winst. Dat zal dan het derde jaarverlies op rij zijn. 

Het nieuwe management snoeide hard in de kosten en schrapte 10 procent van de jobs.

Vorig jaar haalde het bedrijf nog 5 miljoen euro kapitaal op, om de balans op te smukken. Daarbij grepen Marc Coucke, de familie Vande Vyvere en Bank Degroof de macht als grote aandeelhouders. Nog altijd oogt de schuldgraad (schulden op eigen vermogen) van 188 procent allesbehalve aantrekkelijk. 'Maar de groep heeft de capaciteit om winst te maken en de schulden langzamerhand terug te betalen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud