Licht verlies voor Wall Street

Wall Street is licht negatief uit de startblokken geschoten en ook zo geëindigd. Tesla was opnieuw één van de sterren van de beursvloer na een hagiografie van Morgan Stanley. De Dow Jones sloot op 16.180 punten (-0,2%), de Nasdaq op 4.288 punten (-0,1%)

Een van de grote winnaars van de dag was Tesla (248 dollar, +13,9%). De analisten van Morgan Stanley hebben hun koersdoel voor de fabrikant van elektrische luxewagens zo maar eventjes meer dan verdubbeld, van 153 tot 320 dollar. Het advies blijft kopen. Volgens analist Adam Jonas is het bedrijf goed weg om de autosector op zijn kop te zetten en een revolutie te veroorzaken in de elektriciteitsindustrie.

Jonas gaat nog een stapje verder. Tesla heeft plannen om de grootste batterijfabriek van de VS te bouwen, wat de prijs van die batterijen fors zou doen dalen. In dat scenario kan Tesla zijn marktaandeel op de automarkt nog verder opdrijven en tegelijk concurreren met bedrijven die nu bezig zijn met energie-opslag. 'In het best mogelijke scenario kan dat ons koersdoel naar 500 euro opdrijven', zegt Jonas.

De professionele netwerksite LinkedIn (210 dollar, +5,1%) breidt zijn actieterrein uit in China. Er komt een website in het Chinees die zich houdt aan de strikte censuurregels van de Volksrepubliek. In het verleden kwamen Amerikaanse technologiebedrijven als Facebook en Google immers in aanvaring met de Chinese autoriteiten, dat wil LinkedIn vermijden. Het bedrijf was al aanwezig in het land met een Engelstalige website.

Home Depot (80,98 dollar, +4,0%) pakt uit met resultaten die aan de bovenkant van de analistenprognoses liggen. Het is al het zesde jaar op rij dat Amerika's grootste detailhandelaar voor doe- het-zelvers de verwachtingen van de markt inlost of overtreft. Het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt zorgt ervoor dat mensen meer uitgeven aan renovatie, zo luidt het.

Het bedrijf profiteert van het herstel van de huizenmarkt. De prijzen voor huizen in de Verenigde Staten blijven wel stijgen maar minder snel dan voorheen. In december gingen ze jaar op jaar 13,4 procent hoger tegen 13,7 procent in november, althans volgens de S&P/Case-Shiller-index.  Het was de eerste keer sinds juni dat de prijzen minder snel stegen dan de maand voordien. 

Bank J.P.Morgan Chase & Co (57,03 dollar, -1,7%)  wil dit jaar zijn personeelsbestand netto met 5.000 eenheden verminderen. CFO Marianne Lake zei dat er bij de consumentenactiviteiten 8.000 jobs zullen sneuvelen, maar dat er bij risicobeheer 3.000 bijkomen. 5.000 banen komt overeen met ongeveer 2 procent van het totale personeelsbestand. Vorig jaar snoeide de Amerikaanse bank al 7.600 banen weg.

Drankengroep PepsiCo Inc (79,23 dollar, +0,'%) speelt in op de appetijt van beleggers naar bedrijfsobligaties. De groep brengt voor liefst 2 miljard dollar obligaties naar de markt met een looptijd van 3 en van 10 jaar. De opbrengst wordt gebruikt om commercieel papier - kortlopende leningen - terug te betalen en voor 'algemene doeleinden'. De emissie is een immens succes, PepsiCo kreeg voor 4 miljard orders binnen nog voor de bookbuilding gestart was.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud