LinkedIn eenzame uitschieter op Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn met lichte verliezen geopend en met diepe verliezen gesloten. Opbeurende jobcijfers en cijfers uit de bouwsector deden de hoop op een mooie dag even stijgen, maar de klevende eurozorgen vergalden dat feestje.

Kredietbureau Fitch deed gisteren Wall Street pijn. Met een waarschuwing dat ook Amerikaanse banken zullen aangetast worden door de problemen in de eurozone, zorgde het kleine broertje onder de kredietbeoordelaars voor een sterke terugval.

De futures, de koersindicaties buiten beurstijd, kleurden voorbeurs dan ook dieprood na een dure obligatieveiling in Spanje. Dat verhoogde opnieuw de spanning op de obligatiemarkten, die op hun beurt de Europese aandelenmarkt naar beneden haalden. Het vertrouwen in Europa is weg, en schaadt ook het vertrouwen aan de andere kant van de grote plas.

Even leek Wall Street op weg naar een zwarte opening. Daar waren een tweetal redenen voor.

1. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is vorige week onverwacht gedaald, blijkt donderdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen daalde in de week eindigend op 12 november ten opzichte van de week daarvoor met 5.000 tot 388.000. Economen vooraf geraadpleegd door Dow Jones Nieuwsdienst rekenden op een toename van het aantal nieuwe aanvragen met 7.000 tot 397.000.

2. De woningbouw in de VS krimpt veel lichter dan verwacht. In oktober is die met 0,3 procent gekrompen maar de gemiddelde analistenverwachting hield rekening met een terugval van 8,1 procent. Bovendien steeg het aantal bouwvergunningen fors met 10,9 procent, waar een stijging van slechts 3,2 procent verwacht was. Dat cijfer is een belangrijke indicator voor de toekomstige huizenbouw. De huizenmarkt is samen met de werkloosheid nog steeds een pijnpunt in het Amerikaanse herstel.

Maar daar tegenover stond het ondernemersvertrouwen in de regio Philadelphia. Dat is in november verrassend flink gedaald. De Philadelphia Fed-index zakte van 8,7 in oktober tot 3,6 in november. Analisten gingen uit van een lichte achteruitgang tot 8. De index geldt bij economen als een goede 'preview' op de nationale barometer van het ondernemersvertrouwen - de ISM - die pas op de eerste werkdag van de volgende maand verschijnt. En dus voorspelt de 'Philly Fed' weinig goeds.

De Dow Jones moest uiteindelijk 1,1 procent toegeven. In het slotkwartier maakte de sterindex nog een halve procentpunt van zijn verliezen goed. Nasdaq besloot dubbel zo diep, op een verlies van 2,25 procent. En de brede S&P 500 strandde op een verlies van 1,7 procent, op 1.216 punten. 'De S&P verkende het niveau van 1.225 punten, kon dat moeilijk houden en brak uiteindelijk', zei een topman van ICAP Equities nuchter.

De Philadelphia Fed-index zakte van 8,7 in oktober tot 3,6 in november. Analisten gingen uit van een lichte achteruitgang tot 8.

Het cijfer over de woningbouw zorgde ervoor dat aandelen van huizenbouwers en bouwontwikkelaars zich goed staande hielden in de vroege handel. Zo wonnen Lennar Corp en Toll Brothers 0,1 procent, blijft Beazer Home netjes rond het nulpunt hangen, springt DR Horton 1,4 procent de hoogte in en vlamt KB Home 2,5 procent hoger. Maar even voor halfweg zonken alle aandelen weg.

Een aandeel dat het opzienbarend goed deed, was het aandeel van de sociaalnetwerksite LinkedIn. Dat won 4,7 procent. Maandag loopt de lock-up af. Dat is een periode van 180 dagen, startend vanaf de beursintroductie, waarin niemand van de eigenaars of personeelsleden hun aandelen mogen verkopen. Verwacht wordt dat maandag heel wat insiders zullen incasseren door hun aandelen te verkopen.

LinkedIn liet eerder weten te werken aan een 'Secondary Public Offering' van aandelen voor professionele beleggers die beloven die aandelen voor 90 dagen bij te houden. Dat gebeurde vandaag. 8 miljoen aandelen werden op de markt gegooid tegen een prijs van 71 dollar. Na de winst van vandaag is een aandeel LinkedIn net geen 75 dollar waard.

Een aandeel dat bokkensprongen maakte was dat van Eastman Kodak. De noodlijdende fotogigant probeert zijn onlinetak waarin je foto's kan delen, te verkopen weet de krant Wall Street Journal. Het nieuws leek door beleggers positief onthaald te worden toen het aandeel eensklaps 7 procent omhoog te schieten. Maar het aandeel verloor alsnog meer dan 7 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud