Advertentie

Luc Tack en een Russisch verdwijngat

©REUTERS

Een verdwijngat in een Russische meststoffenmijn wordt met de dag groter. Dat kan ook impact hebben op het Belgische chemiebedrijf Tessenderlo, waar Luc Tack de scepter zwaait.

Het Russische Uralkali meldt in een persbericht dat het verdwijngat op zijn site in het Russische Solikamsk - zo'n 1.000 kilometer van Moskou - intussen al een omvang heeft van 50 op 80 meter. Een verdubbeling tegenover midden november, toen ondergrondse zoutwaterstromen opeens een gigantische put veroorzaakten. Het personeel werd geëvacueerd en alle mijnactiviteiten stilgelegd. Het water blijft intussen de mijn binnenstromen, waardoor de kans groot is dat de mijn nooit meer zal heropstarten.

Dat zet de hele meststoffensector op zijn kop. Uralkali is namelijk de grootste producent van kaliumchloride, ook bekend als potas. De ene mijn is goed voor 20 procent van de Uralkali-productie. Indien de mijn daadwerkelijk nooit meer heropstart, zal dat gevolgen hebben voor de wereldwijde potasprijzen. En dus ook voor Tessenderlo Group, dat potas inzet als grondstof voor de productie van gespecialiseerde meststoffen in Ham. Die meststoffen zijn vooral geschikt voor fruit en groenten, en meer specifiek in droge gebieden.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud