Luchtvaart houdt Dow aan de grond

©AFP

Het lange weekend heeft Wall Street geen deugd gedaan. Noord-Korea en een slecht onthaalde miljardendeal wegen op de Dow.

De grootste rem op de Dow Jones (-1,1%) was vandaag United Technologies . Het industriële conglomeraat zakt 5,7 procent naar 111,19 dollar. Beleggers zetten duidelijk vraagtekens bij de prijzige overname van Rockwell Collins, een deal waarmee UTX een dominantere toeleverancier van de luchtvaartsector wordt. UTX produceert nu al straalmotoren (Pratt & Whitney) en - via UTC Aerospace Systems - allerhande toebehoren als het landingsgestel. 

Rockwell Collins nam zelf pas dit jaar B/E Aerospace, de wereldmarktleider in vliegtuigzetels, over. Rockwell zelf is een grote speler in luchtvaartelektronica, zoals sensoren en communicatieystemen die aangeven wanneer een vliegtuigonderdeel aan onderhoud of vervanging toe is. 

De strategie van UTX-CEO Greg Hayes is duidelijk: via overnames 'incontournable' worden en zo vermijden dat giganten Boeing en Airbus zelf veel marktaandeel winnen in het lucratieve dienstensegment, het onderhoud van vliegtuigen. 

Toch heerst op Wall Street twijfel. Analisten stellen zich vragen over de timing: als de deal zoveel steek houdt, waarom sloeg CEO Hayes dan vorig jaar niet toe? Nu betaalt hij de facto twee keer een forse overnamepremie, één voor B/E Aerospace en één voor Rockwell Collins. Bovendien hadden beleggers graag gezien dat Hayes meer duidelijkheid verschaft over wat er nu met de liftendivisie Otis zal gebeuren. Die lijkt in een groep die steeds meer op luchtvaart focust, een vreemde eend in de bijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud