Magere prognoses duwen X-Fab tiende lager

Melexis was in het vierde kwartaal goed voor 40 procent van de omzet van X-Fab. ©DB360145828

Magere prognoses en een daling van de winstmarge duwden het chipbedrijf X-Fab uit Tessenderlo 10,4 procent lager op de beurs. X-Fab is een grote leverancier aan Melexis en heeft dezelfde referentieaandeelhouders.

Nadat Melexis vorige week de analisten verbaasde met sterke resultaten en prognoses, doet zusterbedrijf X-Fab het heel wat minder. X-Fab produceert wafers voor de chipindustrie. Wafers zijn de silicium halfgeleiders waarop daarna de elektronische schakelingen worden bevestigd. X-Fab maakt ook de micro-elektronische mechanische systemen (MEMS) voor die wafers. Het bedrijf werkt voor zo’n 330 klanten, maar Melexis is met 40 procent van de omzet de grootste afnemer. Beide bedrijven hebben met de holding Xtrion van Roland Duchâtelet en het echtpaar Rudi De Winter - Françoise Chombar dezelfde meerderheidsaandeelhouder. En terwijl Chombar gedelegeerd bestuurder is van Melexis, hanteert De Winter de ceo-hamer bij X-Fab.

Door die Belgische connectie telt X-Fab veel aandeelhouders uit ons land. Het aandeel was bijvoorbeeld de favoriet bij de analisten op de dag van de Vlaamse Federatie van Beleggers eind vorig jaar. X-Fab heeft bovendien zijn juridische hoofdkwartier in het Limburgse Tessenderlo, maar vrijwel alle 4.000 werknemers werken in het buitenland. De groep heeft fabrieken in Frankrijk, Duitsland, de VS en Maleisië. Soms liggen de sites van X-Fab en Melexis vlak naast elkaar. De Maleisische tak van Melexis is bijvoorbeeld gevestigd  op 1 Silicon Drive in de stad Kuching, en dat is precies hetzelfde adres als de grote fabriek van X-Fab in het land. Met een beurswaarde van 1,2 miljard euro is X-Fab zo’n drie keer kleiner dan Melexis. Voor zijn beursgang, koos X-Fab vorig jaar trouwens voor Euronext Parijs en niet voor Brussel.

Het bovenste lijntje in de resultatenrekening van X-Fab kon nog bekoren. De omzet spurtte in het vierde kwartaal 10 procent hoger dan het kwartaal voordien, tot 154 miljoen dollar. Dat was meer dan verwacht. Maar door wisselkoersverschillen, minder werkdagen en wat minder omzet in de consumentendivisie was er op jaarbasis een daling van 3 procent.

Dollar doet pijn

Omdat de groep 84 procent van haar inkomsten in dollar boekt, rapporteert ze ook in de Amerikaanse munt. De goedkope dollar zet de winstmarge stevig onder druk, omdat de meeste kosten in euro’s of andere munten betaald moeten worden. De brutobedrijfswinstmarge (ebitda) daalde tot 18,2 procent, tegenover 19,6 procent het jaar voordien. ‘De zwakkere dollar is een tegenwind voor onze winstgevendheid’, erkent topman Rudi De Winter. ‘Bij een constante dollarkoers zou onze marge op 20,2 procent zijn beland, boven de beloofde 19 procent uit het prospectus.’

Door de zwakke dollar moet X-Fab ook andere beloftes uit het prospectus laten varen. Voor 2019 gaat het bedrijf uit van een omzet tussen 700 à 760 miljoen dollar, terwijl voordien op 750 miljoen werd gemikt. Dit jaar verwacht X-Fab een omzetgroei tot 615 à 655 miljoen dollar. De bedrijfswinst moet tussen 50 en 70 miljoen belanden, wat toch milder is dan de 64 à 70 miljoen waar het analistenheir op rekende. Als dollarkoers, rekent X-Fab op een gemiddeld van 1,20 dollar per euro.

Verkopen

In een reactie op de cijfers, verhoogt Credit Suisse zijn omzetverwachtingen voor X-Fab met 2 procent voor 2018 en met 5 procent voor 2019. Maar wegens de hogere operationele kosten zakt de winstverwachting met respectievelijk 6 en 1 procent. Het beurshuis herhaalt zijn verkoopadvies, en hanteert een koersdoel van amper 6,75 euro. ‘Het aandeel noteert tegen 19,5 keer onze verwachte winst voor 2019. Dat is duur, gezien de risico’s op lange termijn en de trage verbetering van de winstmarge’, oordelen de analisten Achal Sultania en Quang Tung Le.

Kopen

De meeste analisten zijn daarentegen optimistisch. ‘Wij houden vast aan ons koopadvies en koersdoel van 12 euro’, oordeelt Marcel Achterberg van Degroof Petercam. ‘X-Fab is goed op weg om zijn productmix en capaciteitsbenutting te verbeteren. De conversie van de fabriek in Frankrijk moet de marges ondersteunen, zeker nu ook Melexis aankondigde in die regio fors uit te breiden. Intussen zit de expansie van de productie in Maleisië op schema, wat vanaf het tweede kwartaal dit jaar de marges moet ondersteunen.’

Achterberg wijst ook op de fors hogere omzet uit de productie van prototypes. Die tak kende vorig jaar een groei met 28 procent tot 54,4 miljoen dollar. ‘Dat doet het beste vermoeden voor de komende jaren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud