Makke resultaten zetten rem op Dow

Wall Street kon de winstreeks niet tot zeven verlengen. Makke resultaten bij onder meer Amgen, Procter & Gamble en AT&T wogen op de stemming.

De Dow Jones ging een fractie lager naar 16.501 punten, voor Nasdaq was er 0,8 procent verlies. Na zes winstbeurten op rij lijken beleggers het even welletjes te vinden, te meer daar consumptieartikelenreus Procter & Gamble (80,36 dollar, -1,1%), biotechgroep Amgen (113,31 dollar, -5%) en telecomoperator AT&T (34,92 dollar, -3,8%) met teleurstellende resultaten kwamen.

Netflix ging na een sterke klim dinsdag - met dank aan sterke cijfers - dit keer 5,2 procent lager naar 353,50 dollar. De wereldmarktleider in online filmverhuur incasseert een tegenslag nu grote rivaal Prime van Amazon.com een deal sluit met kabelzender HBO. Daardoor kunnen Prime-klanten vanaf 21 mei minstens drie jaar oude HBO-kaskrakers zoals 'The Wire' en 'The Sopranos' bekijken.

Dow Chemical steeg 0,9 procent tot 49,37 dollar. Het chemiebedrijf boekte in het eerste kwartaal 964 miljoen dollar nettowinst of 79 dollar per aandeel. Dat is 75 procent meer dan vorig jaar en dik 10 procent boven de analistenconsensus. De omzet bereikte 14,5 miljard dollar.Daarmee zet CEO Andrew Liveris de activistische aandeelhouder Dan Loeb een stevige hak.

Loeb meldde eerder dit jaar dat zijn hefboomfonds Third Point voor 1 miljard dollar Dow-aandelen had gekocht en drong bij het management aan op een opsplitsing van het bedrijf in enerzijds een petrochemisch en anderzijds een bedrijf actief in speciaalchemie en landbouwtechnologie. Maar Liveris ging niet in op die vraag. Hij paaide Loeb wel door de belofte voor 4,5 miljard dollar eigen aandelen in te kopen en niet-kernactiviteiten – voor een bedrag van 4,5 à 6 miljard dollar – van de hand te doen.

Nu heeft Liveris met de winstgroei van de kunststofafdeling nog een argument op zak om het bedrijf te laten zoals het is. ‘De marges op basiskunststofproducten zoals polyethyleen zijn gestegen. We genieten in de VS van de lage grondstofkosten als gevolg van de schaliegasrevolutie. We are sold out, terwijl de rest van de industrie buiten de VS dat niet is.’ Liveris zet onverminderd voort met de plannen om propyleen- en ethyleenfabrieken bij te zetten in Saoedie-Arabië en in de VS. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud