McDonald's kan Dow niet op winst helpen

©BELGAIMAGE

Omdat het niet altijd Silicon Valley moet zijn, zijn hamburgers deze keer de ster van de Wall Street-vloer.

Wall Street startte de week met verlies. De Dow Jones   sloot 0,6 procent lager naar 24.163 punten. 

De sterkste stijger in de Dow Jones was McDonald's  . 's Werelds grootste fastfoodketen trok 5,8 procent hoger naar 167,44 dollar. 

Op het eerste gezicht lijken de jongste kwartaalresultaten nochtans teleurstellend. De omzet zakt 9 procent naar 5,14 miljard dollar. Zonder het ruggensteuntje van de dure dollar zou de omzet zelfs 15 procent gekrompen zijn. 

Maar die omzetdaling is bewust: CEO Steve Easterbrook is al een tijd bezig met het gros van de restaurants die nog in eigen beheer zijn om te vormen tot franchiseketens.

Die omvorming weegt op de omzet, maar krikt de winstmarges op. De hamburgerketen int als een soort vastgoedbeheerder 'louter' royalties van de franchisenemers, maar deze laatsten moeten wel het gros van de dagelijkse kosten voor het runnen van een restaurant voor hun rekening nemen. 

Los van die strategische ommezwaai blijken de restaurants van McDo prima te draaien. De verkoop in restaurants die minstens één jaar open zijn, neemt met 5 procent toe. Dit onder meer dankzij de introductie van menu-items van 1, 2 en 3 dollars. Die ogenschijnlijke koopjes lijken klanten aan te zetten gemiddeld méér te spenderen per bezoek.

Op de Amerikaanse thuismarkt is de stijging met 2,9 procent nog relatief beperkt, maar een erg sterke prestatie in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk joeg de verkopen elders in de ontwikkelde wereld (wat McDo 'International Lead' noemt) 7,8 procent hoger.  

Aan het andere uiteinde staat Verizon. De telecomgigant zakte  procent naar 49,35 dollar. Het aandeel was de voorbije weken stevig gestegen, dankzij de hoop dat prijzenbreker T-Mobile (-5,9%) uit de markt zou verdwijnen door de fusie met Sprint (-13,7%).

Maar nu de nummers drie en vier van de Amerikaanse telecom officieel hun fusie aankondigen, verkopen beleggers. Wall Street is er lang niet zeker van dat de kartelwaakhonden de deal niet zullen neerschieten, net zoals een kleine vier jaar geleden.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud