Advertentie

'Meer volatiliteit is gewoon onafwendbaar'

(Foto: Reuters) ©REUTERS

De Europese beurzen beleven een stevige baaldag. Beleggers maken zich maar beter op voor een periode van volatiliteit, menen strategen.

De verliezen op de Europese aandelenmarkten dikken stevig aan donderdag. De Euro Stoxx 50 gaat in de namiddaghandel 1,4 procent lager. Zowat alle nationale indexen geven 1,5 procent prijs.

Een stevige cocktail aan tegenvallende macrocijfers, vooral uit Frankrijk, en verrassend slechte Europese bedrijfsresultaten weegt op het sentiment. De betalingsproblemen bij de Luxemburgse holding boven de Portugese bank Espirito Santo, die herinneringen oproept aan de hoogdagen van de eurocrisis, bezorgt de markt helemaal de daver op het lijf. 

'De markten leefden op goede hoop, maar wij waarschuwen al een tijdje dat de verwachtingen voor het resultatenseizoen te hoog gespannen zijn', reageert Tom Mermuys, strateeg bij KBC Asset Management. 'De beurzen zijn gewoon te ver vooruit gelopen op het economisch herstel.' 

Een zelfde geluid valt te horen bij Frank Vranken, strateeg bij de private bank Puilaetco Dewaay. 'De Europese beurzen surften mee op de golf van het goedkope geld van de centrale banken en het stevige herstel in de VS. Vroeg of laat moest er een 'reality check' komen.'

De strategen zijn wel niet onmiddellijk bevreesd voor een echte correctie, een daling van 10 procent of meer ten opzichte van de vorige piek. 'De grote motoren van de wereldeconomie, de VS en China, draaien wel op toerental. Zolang daar geen zand in komt, verwacht ik geen zware correctie', merkt Mermuys op. 'Er is nog veel cash in de wereld dat zijn weg vindt naar de markten', voegt Vranken daar aan toe.

Beiden menen wel dat we voor een periode van meer volatiliteit staan. De voorbije maanden was die gedaald tot historisch lage niveau's. 'Dat feestje is voorbij. Meer volatiliteit is gewoon onafwendbaar', aldus Vranken, die vooral aan de obligatiemarkten denkt.

Mermuys: 'de volatiliteit was gewoon extreem laag. Ik verwacht dat de ene dag de hoop zal overheersen, de volgende dag de twijfel. De strateeg voorspelt vooral nervositeit op de Europese markten. 'Om de vooruitgelopen waarderingen te rechtvaardigen moeten de bedrijfswinsten toenemen. Maar dan moet het herstel wel eerst vaart winnen. De economische indicatoren wijzen voorlopig echter op het tegendeel.'  

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud