Advertentie

Meer winst voor Exmar

©Frank Toussaint

Gastankerrederij Exmar heeft afgelopen halfjaar meer winst geboekt, uitzonderlijke items niet meegerekend. Ook voor de rest van het jaar verwacht Exmar sterke resultaten, vooral van de LPG-poot.

Exmar boekte tijdens de eerste jaarhelft een operationeel resultaat van 34,5 miljoen dollar. Dat is minder dan de 58 miljoen dollar van een jaar geleden. 'Maar toen boekten we uitzonderlijke winsten, onder meer op de verkoop van activa. Als je appelen met appelen vergelijkt komt het operationeel resultaat nu 5 miljoen dollar hoger uit', aldus financieel directeur Miguel de Potter.

Aparte cijfers voor het tweede kwartaal geeft Exmar niet, maar na aftrek van de winst in het eerste kwartaal kom je voor het tweede trimester uit op een winst van 19,2 miljoen dollar. Dat is beter dan verwacht. Analist Wouter Vanderhaeghen (KBC Securities) mikte op een operationele winst van 13,5 miljoen dollar.

Vooral de LPG-poot deed het goed, met een ruime verdubbeling van de winst (zonder eenmalige elementen) van 5 naar 14,6 miljoen dollar. 'Doordat er op die markt weinig schepen beschikbaar zijn, zijn de tarieven fors gestegen. Daarnaast komen er ook meer producten op de markt', aldus de Potter.

'De LNG-markt draait momenteel niet zo fantastisch, maar doordat we daar met hele langetermijncontracten werken, worden we daardoor niet beïnvloed.'

Voor de rest van het jaar blijft Exmar optimistisch. 'Op de LPG-markt denken we de resultaten van het tweede kwartaal te kunnen doortrekken naar het derde en vierde trimester.' Mogelijk worden de offshore-activiteiten beïnvloed door de huidige lage olieprijs. 'Die zou ervoor kunnen zorgen dat bepaalde projecten vertraging oplopen, maar momenteel merken we daar nog niets van.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud