Melexis geeft gas in Brussel

Na recordresultaten scheerde Melexis dinsdag hoge toppen op de Brusselse beurs. De chipfabrikant was de overduidelijke winnaar van een drukke resultatendag. Ook Bel20'ers Cofinimmo en UCB kwamen met cijfers, maar die konden minder begeesteren.

De Bel20 sloot 0,6 procent hoger op 2.289,26 punten.

Waar zwaargewicht AB InBev de index gisteren nog in het verlies deed belanden, trok de bierbrouwer (+2,4%, 65,64 euro) vandaag mee de kop. De fabrikant van onder meer Stella Artois en Jupiler kwam gisteren met cijfers die onder de verwachtingen lagen. Vooral de groei van de verkochte biervolumes en de lager dan verwachte groei van de bedrijfskasstroom schrikte beleggers op.

Vandaag maken analisten gewag van een groot vertrouwen bij het management om de bedrijfskasstroom terug op te krikken tijdens het tweede halfjaar. AB InBev verwacht dat de verkoop aan groothandelaars er de komende maanden de verkoop aan kleinhandelaars zal bijbenen. De brouwer maakt zich ook geen zorgen over de fors gestegen graanprijzen (mout) door de aanhoudende droogte in de VS. Deze worden immers gecompenseerd door lagere prijzen voor aluminium (blikjes) en energie.

Mijlpaal

KBC was eveneens een sterke stijger met een winst van 2,4 procent tot 17,45 euro. De bank- en verzekeringsgroep meldde gisteren de afronding van de verkoop van KBL epb, een private banking-divisie. Dat feit brengt volgens ING-analist Albert Ploegh de terugbetaling van de staatssteun aan de Federale overheid opnieuw wat dichterbij. 'Een belangrijke mijlpaal net voor de presentatie van een nieuw kapitaalplan bij de kwartaalresultaten volgende week', aldus Ploegh.

Ook UCB liet in de boeken kijken. De farmareus realiseerde in het eerste semester meer omzet dan verwacht, maar de winst kwam onder de prognoses uit door hogere kosten voor marketing en onderzoek. Verrassing is dat de verkoop van het anti-epilepsiemiddel Keppra, waarvan het patent al een tijd vervallen is, beter dan verhoopt was. Ook de verkoop van Cimzia (reuma en ziekte van Crohn) kwam 5 procent  boven de prognoses uit. UCB is iets optimistischer over de jaarcijfers dan een kwartaal geleden, maar beleggers delen niet in die mening. Ze stuurden het aandeel 1,3 procent lager tot 40,24 euro.

Cofinimmo kon wel profiteren van zijn kwartaalrapport. De grootste Belgische vastgoedbevak publiceerde resultaten die in lijn waren met de verwachtingen. De vastgoedgroep bevestigde bovendien de dividendbelofte van 6,5 euro per aandeel. Dat volstond voor beleggers die het aandeel 0,45 procent deden stijgen tot 87,65 euro.

Cruise control

Het spektakel was echter op de brede markt te zoeken waar Melexis 4,9 procent steeg tot 12,76 euro. De chipfabrikant boekte in het tweede kwartaal een omzet van 62,1 miljoen euro. Dat is een stijging met 8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en een record sinds de beursgang in 1997. De sterke dollar had een positieve impact van 5 procent op het omzetcijfer en ook de activiteiten in Azië hielpen mee. Ook de bedrijfswinst (13,9 miljoen euro, +9%) en nettowinst (11,8 miljoen euro, +10%) kwamen boven de verwachtingen uit. Melexis is iets positiever voor de verkopen in het volledig boekjaar en betaalt een interimdividenden uit van 0,65 euro (+8% tegenover vorig jaar). Siddy Jobe analist bij Bank Degroof trekt alvast zijn koersdoel op van 13 tot 14 euro en verhoogt zijn advies van 'houden' naar 'opbouwen'. 'Melexis rijdt op cruise control', klinkt het.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud