Melexis is Brussels waardekampioen

Zusterbedrijf X-Fab produceert de chips van Melexis. ©BELGAIMAGE

Op 10 jaar tijd creëerde geen ander bedrijf meer aandeelhouderswaarde dan de chipfabrikant. Dat blijkt uit de jaarlijkse studie van de Gentse vermogensbeheerder Value Square.

Uit de rangschikking van 90 beursgenoteerde bedrijven komt Melexis voor het tweede jaar op rij als winnaar uit de bus. De analisten van Value Square telden de nettodividenden tussen eind 2007 en eind 2017 op bij de stijging van de boekwaarde per aandeel van alle bedrijven. We eindigde met een negatieve score of niet in de volledige periode op de beurs stond, komt niet in aanmerking.

‘We houden geen rekening met de evolutie van de beurskoersen,’ zegt Patrick Millecam, de managing director van het researchteam en het gezicht van Value Square. ‘Het trackrecord van bedrijfsleiders wordt beter geëvalueerd aan de hand van de fundamentele cijfers.’

Patrick Millecam van Value Square onderzocht voor het twaalfde jaar het Brusselse koersenbord volgens de zelfde methode. ©Vincent Callot

Die redenering ontleent Millecam aan de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett. Met investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway, een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld, zette die de maatstaf voor de creatie van aandeelhouderswaarde.

Alles samengeteld gingen aandeelhouders van Melexis er over de voorbije 10 jaar ieder jaar 23,1 procent op vooruit. Dat is beter dan de 13,3 procent die Berkshire Hathaway neerzette in dezelfde periode, omgerekend naar euro. Melexis werd woensdagavond in de bloemetjes gezet op een evenement in het Gentse operagebouw.

Lees zaterdag meer in De Tijd over welke Belgische namen Warren Buffett achter zich lieten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud