Melexis uitschieter; Econocom lager na zwak kwartaal

De Bel20 is met 0,6 procent verlies gesloten. Melexis schoot omhoog nadat het management de winstprognose had opgetrokken. Econocom zakte na een zwak eerste kwartaal

Econocom, dat IT-diensten levert, verloor 2,2 procent tot 7,80 euro. Het bedrijf maakte dinsdagavond teleurstellende kwartaalcijfers bekend. De groepsomzet steeg wel met zowat 20 procent tot 450 miljoen euro, maar die groei was enkel te danken aan de integratie van een overname in Frankrijk. In de Benelux daalde de omzet tijdens de eerste drie maanden met 3,5 procent.

Econocom spreekt over een 'uitzonderlijke misser, die de doelstelling voor 2014 niet in gevaar brengt'. Investor relations Gailliane Touze legt uit wat er gebeurde: 'In de verhuur van ICT-hardware werken we op grote contracten. Onder de Franse CAC40-bedrijven tellen we 32 klanten, van de Bel20'ers leveren we aan 12 bedrijven. Het meeste van de deals sluiten we in de tweede jaarhelft. Vorig jaar boekten we een contract van meerdere tientallen miljoenen euro uitzonderlijk in het eerste kwartaal. Dit jaar gebeurde dat niet, wat het verschil verklaart. Over heel het jaar zal dat vertekend beeld verdwijnen’, verzekert Touze.

Econocom blijft dit jaar uitgaan van een omzet van meer dan 2 miljard euro en een courante bedrijfswinst van minstens 100 miljoen euro. ‘Maar die vooruitzichten zijn al bij al weinig ambitieus', klinkt het bij ING.  De consensus rekent op 108 miljoen euro. 'De trading update bevestigt ons vermoeden dat 2014 een overgangsjaar wordt', aldus ING.

Bij Petercam blijft het aandeel gewoon  op de kooplijst staan. Koersdoel: 10,50 euro. 'We maken ons geen zorgen over de omzetdaling in de Benelux. We hadden dat geanticipeerd. '

Matthias De Wit van KBC Securities hanteert een hold-advies. ‘Het aandeel is niet goedkoop gewaardeerd’, argumenteert hij. Ook Quest for Growth kwam enkele maanden geleden tot de conclusie dat het tijd werd om de aandelen te verkopen. Dit jaar gingen er al meer dan 200.000 stuks de deur uit, voornamelijk in de periode dat het aandeel tussen 8 en 9 euro noteerde.  '’De aandelenkoers was fors opgelopen. Een waardering van 15 à 16 keer de winst is toch wat aan de hoge kant voor een bedrijf als Econocom', verklaardeYves Vaneerdewegh, de investeringsmanager van Quest for Growth, onlangs. QfG zit nu nog steeds op 388.000 Econocom-aandelen, goed voor 2,9 procent van de totale waarde van de beursportefeuille van QfG.

De uitschieter van de dag was zonder twijfel Melexis (+9,2% tot 28,41 euro). Het bedrijf, dat chips en sensoren produceert voor de automobielsector, trekt na een sterk eerste kwartaal de winstprognose voor het volledige boekjaar op. KBC Securities reageert met een koersdoelverhoging tot 31 euro. 

Hamon (+2,9% tot15,54 euro) zette de opmars van dinsdag onverstoord verder. Dat brengt de koerswinst deze week op 6 procent. Hamon boekte in het eerste kwartaal voor 204 miljoen euro orders, tegenover 154 miljoen euro een jaar eerder. Hamon is gespecialiseerd in koel- en luchtzuiveringssystemen voor bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en cement- en staalbedrijven. De orders zijn hoofdzakelijk afkomstig uit groeimarkten. Een jaarprognose heeft het bedrijf nog niet.

Bank Degroof trok het koersdoel voor Umicore  (+0,2% tot 37,78 euro) op van 35 tot 40 euro. Umicore geeft donderdag een stand van zaken over de eerste maanden van 2014 en zal traditiegetrouw een eerste winstprognose voor het volledige jaar bekendmaken. Analistenschattingen schommelen tussen 280 en 315 miljoen euro recurrente winst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud