Miljardair Icahn zet Chesapeake op winst

De Dow Jones sloot met 1 procent verlies.

Chesapeake Energy steeg met 4,7 procent. The Wall Street Journal schrijft dat de miljardair Carl Icahn een ‘significant ‘belang in het energiebedrijf heeft genomen. Het aandeel is de voorbije maanden fors gezakt.

Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in het boren naar schaliegas, moest onlangs een kwartaalverlies opbiechten als gevolg van de extreem lage gasprijzen in de VS. Er zit massaal veel schaliegas in de Amerikaanse bodem maar tegen de huidige prijzen, wordt het moeilijk om die rendabel op te pompen. Eind vorige week maakte het bedrijf bekend dat het voor 3 miljard leningen kreeg maar het moet daar wel een rente van 8,5 procent op betalen. Een teken dat het bedrijf in niet al te goede papieren zit. En tegelijkertijd zit Chesapeake verveeld met een schandaal rond zijn CEO. Maar de geruchten over een instap van Icahn doen het aandeel opveren. Icahn heeft al meermaals getoond als geen ander een investering goed te kunnen timen.

BMC Software staat onder druk van een activistisch aandeelhouder - Elliott Associates - om zichzelf in de etalage te zetten. Het fonds slaagde er al in op dezelfde manier bedrijven als Novell aan te zetten tot een verkoop. De Raad van Bestuur van BMC oordeelt evenwel dat dat geen optie is en bedacht meteen een constructie, een zogeheten gifpil, om een overname af te houden. Het aandeel steeg 9 procent.

Best Buy won 1,5 procent. Na CEO Brian Dunn, doet nu ook voorzitter en oprichter Richard Schulze een stap achteruit. Schulze zou namelijk op de hoogte geweest van ‘ongepast’ gedrag tussen Dunn en een van zijn vrouwelijke medewerkers. Speculatie over de aard van de vriendschapsrelatie tussen de twee zorgde voor ‘onhoudbare spanningen’ op de werkvloer, zo blijkt uit een intern onderzoek. Schulze was al maanden op de hoogte en kwam onder druk te staan omdat hij dat niet had gemeld aan de andere bestuursleden. Dunn werd enkele weken terug na 28 jaar dienst al de laan uitgestuurd als gevolg van slechte bedrijfsresultaten.In het laatste kwartaal van vorig jaar slikte het bedrijf 1,7 miljard dollar verlies. De keten slaagt er maar niet in zich te wapenen tegen goedkopere onlinewinkels zoals Amazon.

Voor het meest opmerkelijke nieuws tekende Best Buy (-5,9 procent tot 21,32 dollar). De elektronicaketen kreeg rammel na het bericht dat Brian Dunn, een veteraan van vele oorlogen, opstapt als gedelegeerd bestuurder bij de retailketen. Erg veel vertrouwen in de nieuwe interim-stuurman - Mike Mikan - om het bedrijf in rustiger vaarwater te loodsen, is er voorlopig niet.

Best Buy is al een tijdje op zoek naar zichzelf. De keten - zeg maar de Vanden Borre van de VS - kreeg twee weken geleden een dreun na tegenvallende omzetcijfers. Die waren een wake-up call voor de problemen bij Best Buy. De winkel krijgt ervan langs door de veel goedkopere onlinewinkels, zoals Amazon  (-2,6 procent tot 186,98  dollar). Gemiddeld is de webwinkel 17 procent goedkoper dan fysieke winkels voor elektronica. 

Best Buy hoopte de webwinkels te counteren door tijdens de eindejaarsperiode fikse kortingen te afficheren. Maar die strategie keerde als een boemerang terug in het gezicht van het management.

Topman Brian Dunn gooide het daarop over een andere boeg en kondigde een grondige herstructurering aan. Een 50-tal grote winkels sluit de deuren en meer dan 400 banen zullen verdwijnen. In de plaats daarvan komen 100 kleinere winkels met beter opgeleid personeel dat klanten moet adviseren en helpen.

Maandag bleek dat Brian Dunn de strategische ommezwaai niet zelf zal leiden. Volgens Best Buy is het tijd voor een nieuwe wind, al gaan Dunn en Best Buy in onderling overleg uiteen. 'Er was een onderling akkoord dat het tijd was voor een nieuw leiderschap om de uitdagingen van het bedrijf aan te gaan', zei de keten in een verklaring. Ze benadrukte ook dat er ‘geen meningsverschillen’ waren.

Dunn was 28 jaar aan de slag bij Best Buy. Mike Mikan, die sinds 2008 directeur is bij de retailgroep, wordt interim-CEO. Richard Schulze, de oprichter van Best Buy, blijft voorzitterDunn was 28 jaar aan de slag bij Best Buy. Mike Mikan, die sinds 2008 directeur is bij de retailgroep, wordt interim-CEO. Richard Schulze, de oprichter van Best Buy, blijft voorzitter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud