Mithra scoort met medicijn tegen 'vapeurkes'

François Fornieri, oprichter en CEO van Mithra ©LAURIE DIEFFEMBACQ

Het Luikse farmabedrijf heeft een uitgebreide studie voor Donesta, een potentieel blockbustermedicijn tegen opvliegers, met succes doorstaan.

Met Donesta, een middel om opvliegers tijdens de menopauze te bestrijden, heeft Donesta potentieel een goudmijn in huis. Nu uit een studie op 257 patiënten blijkt dat het middel goed werkt en veilig is, lijkt Mithra  die goudmijn binnen handbereik te hebben.

De studie toont aan dat patiënten na 12 weken toediening van Donesta 80 procent minder 'vapeurkes' hebben, een statistisch significant verschil met de evolutie bij patiënten die een placebo kregen toegediend. Mithra merkt verder op dat patiënten melding maken van een 'betere levenskwaliteit' en aanzienlijk minder last hadden van vaginale droogte en pijnen, een vaak voorkomende klacht bij vrouwen in de menopauze. 

Minder bijwerkingen

En last but not least: Donesta heeft minder bijwerkingen dan geneesmiddelen die momenteel op de markt zijn. Dat is volgens het bedrijf en analisten de cruciale factor om van Donesta een succes te maken. Bestaande hormonale behandelingen, die de ontregeling van de menselijke thermostaat herstellen, verhogen de kans op bloedklonters en trombose. Dat is meteen ook de reden waarom slechts 10 procent van vrouwen behandeld wordt voor hun klachten.  

Aangezien Donesta gebruikmaakt van het natuurlijk oestrogeen E4 (Estetrol) is bij patiënten slechts een minimale impact op bloedklonters waargenomen. 'Het veiligheidsprofiel van E4 is hiermee herbevestigd', aldus de woordvoerster van Mithra. 

Het beurshuis KBC Securities trekt in één ruk het koersdoel voor Mithra op van 20,5 naar 27 euro. Analiste Sandra Cauwenberghs schat de kans dat Donesta op de markt komt op 75 procent en schat de waarde van het middel op 460 miljoen euro of 13 euro per aandeel.

De volledige studieresultaten worden begin juni voorgesteld op een congres in Vancouver, maar het bedrijf maakt zich nu al op om de laatste studiefase in te zetten. 'De resultaten zijn meer dan sterk genoeg om vlotjes naar de volgende onderzoeksfase te gaan', klinkt het. 

Farmapartner

Analisten voorspelden - voor de publicatie van deze resultaten -  dat de piekverkopen van Donesta op termijn kunnen oplopen tot boven 1 miljard euro. Mithra werkt tegelijk  aan een anticonceptiepil Estelle op basis E4 waarvan cruciale studieresultaten eind dit jaar voorzien zijn. 

Voor beide medicijnen gaat Mithra, opgericht door de Luikenaar François Fornieri, hoogstwaarschijnlijk op zoek naar een kapitaalkrachtige partner uit de farma-industrie die zal instaan voor de verkoop in Europa en de VS. 'Dat zal nodig zijn om het maximum uit Donesta en Estelle te halen', aldus analiste Sandra Cauwenberghs, die daarvoor naar Pfizer, Bayer, Allergan en Merck kijkt. 

E4

Met E4 staat Mithra dus op het punt een revolutie te ontketenen in de markt voor vrouwengeneesmiddelen, waar miljarden over de toonbank gaan en waar de voorbije tien jaar amper innovaties op de markt kwamen. E4 is een hormoon dat in de natuur enkel wordt geproduceerd in de lever van foetussen. De stof werd in de jaren zestig voor het eerst ontdekt in de urine van zwangere vrouwen.

E4 bleef lange tijd een mysterie maar een Luikse professor zag het potentieel ervan voor de farmasector. Om van die wetenschappelijke doorbraken een commercieel succes te maken, haalde Mithra-oprichter Fornieri de voorbije jaren tientallen miljoenen op via een beursgang en een kapitaalronde bij de ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys. Dat Mithra nog voor meer dan de helft in handen is van Fornieri en zijn Vlaamse kompanen is meteen ook de beste verdediging om een overnamepoging van farmareuzen af te houden. Vorig jaar nog werd het Waalse Ogeda, dat in dezelfde vijver als Mithra vist, voor 800 miljoen euro overgenomen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud