Mithra treedt toe tot miljardenclub

Marc Coucke (links) en oprichter François Fornieri zijn de grootste aandeelhouders van Mithra. ©Dries Luyten

Het Luikse farmabedrijf Mithra doorbreekt met een forse spurt op de Brusselse beurs voor het eerst de kaap van 1 miljard euro beurswaarde.

De koers van Mithra stijgt bij een zeer drukke handel meer dan 8 procent naar een record van 29,35 euro. Het Luikse bedrijf dat zich specialiseert in geneesmiddelen voor vrouwen, meldde vanmorgen dat het een contract sloot met het Duitse Midas Pharma voor de ontwikkeling en de productie van een steriel injecteerbaar hormoonmiddel.

Het gaat om het tweede contract waarbij Mithra voor rekening van andere farmagroepen medicijnen zal ontwikkelen én produceren in zijn gloednieuwe fabriek in Luik. In december sloot het bedrijf al een 10-jarige overeenkomst met Generic Specialty Pharma voor vier hormonale injecties.

'Dit nieuwe partnership bevestigt de interesse van farmaspelers in de fabriek van Mithra als een productiecentrum voor complexe therapeutica', stelt het beurshuis KBC Securities.

Vapeurs

Het werk in onderaanneming komt boven op de eigen portefeuille van Mithra. Het bedrijf, opgericht door de Luikenaar François Fornieri, produceert generische versies van anticonceptiemiddelen. Maar de grote waarde schuilt in de nieuwe middelen waaraan de onderneming werkt.

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.


Eind april maakte Mithra sterke testresultaten bekend van Donesta, een middel om opvliegers tijdens de menopauze te bestrijden. Daarmee heeft het bedrijf een potentiële goudmijn in handen, menen analisten. Van de patiënten die twaalf weken Donesta kregen toegediend, had 80 procent minder last van 'vapeurkes' en andere klachten zoals vaginale droogte en pijnen. Donesta heeft bovendien veel minder bijwerkingen dan de geneesmiddelen die al op de markt zijn, omdat het gebruikmaakt van het natuurlijke hormoon E4. Analisten ramen de kans dat Donesta op de markt komt op 75 procent. Ze zien piekverkopen boven 1 miljard euro.

Daarnaast werkt Mithra aan een nieuwe generatie van 'de pil' op basis van E4: Estelle. Eind dit jaar worden cruciale testresultaten in de laatste, derde fase verwacht. Ook voor Estelle denken analisten aan piekverkopen boven het miljard euro. Uit tussentijdse testresultaten bleek dat ook Estelle minder bijwerkingen vertoont dan de bestaande anticonceptiepillen. Mithra sloot al distributiedeals met grote farmagroepen als Fuji voor de Aziatische markt.

Marc Coucke

François Fornieri is met 30,33 procent van het kapitaal de grootste aandeelhouder van Mithra. Daarna volgen investeerder Marc Coucke (17,74%), de Waalse investeringsmaatschappij Meusinvest (15,47%) en de vastgoedondernemer Bart Versluys (4,28%). Door de spurt van Mithra wordt Coucke vandaag bijna 15 miljoen euro rijker. Versluys ziet de waarde van zijn portefeuille met 3,6 miljoen euro aandikken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud