Nasdaq klimt naar hoogste peil sinds juni 2008

Wall Street ging woensdag voor de derde dag op rij hoger. Beleggers wachtten gespannen op de uitkomst van de tussentijdse verkiezingen in de VS en op de stimulusmaatregelen van de Fed, maar namen intussen wel al een voorschot op de verhoopte verkiezingsrally.

De Dow Jones sloot 0,6 procent hoger op 11.188,72 punten, de hoogste koers sinds mei. Nog beter verging het de Nasdaq. De sterk technologiegetinte Nasdaq Composite trok 1,1 procent hoger naar 2.533,52 punten en veegde zijn vorig slotrecord van 2010, 2.530,15 punten op 23 april, van de tabellen.

Daarmee staat die beursbarometer nu op het hoogste peil sinds juni 2008. Nasdaq telt relatief weinig zwaarwegende financiële aandelen, waardoor de kaalslag in die sector op de schermenbeurs niet echt huishield. En sinds begin dit jaar presterende Nasdaq-zwaargewichten als Apple (+48%), eBay (+28%) en Oracle (+20%) beresterk.

De kredietkaartengroep Mastercard (+2,9% naar 245,98 dollar), wereldwijd de nummer twee na Visa, maakte sterke kwartaalcijfers bekend. De nettowinst van Mastercard steeg met 15 procent.

De resultaten van de ontbijtgranenreus Kellogg (-2,1% naar 49,69 dollar) en de landbouwspecialist Archer Daniels Midland (-6,6% naar 31,19 dollar) konden beleggers niet overtuigen.

De kwartaalwinst van Kellogg zakte met 6 procent. De omzet viel met 3,7 procent terug. In oktober stuurde het bedrijf nog een winstwaarschuwing uit als gevolg van een hevige concurrentiestrijd en een dalende vraag naar ontbijtgranen. Kellogg ondervindt tevens de negatieve impact van de terugroepactie van 28 miljoen dozen in juni.

Archer Daniels Midland (ADM) is de grootste daler in de S&P500. ADM produceert onder andere olieën en glucose, op basis van allerhande landbouwgewassen, voor de voedingindustrie. Het bedrijf trekt ook steeds meer geld uit voor de productie van biobrandstoffen. ADM zag zijn nettowinst in het derde kwartaal met 30 procent zakken.

Ironwood Pharmaceuticals (+1,5% naar 10,73 dollar), dat in zekere zin concurrent is van het Belgische Movetis, gaat volgend jaar de goedkeuring van de FDA vragen om een medicijn tegen chronische constipatie op de markt te brengen. Het Amerikaanse farmabedrijf heeft zopas de laatste, klinische testen afgerond en de resultaten zijn positief. Movetis heeft al een product op de markt en boekte dit jaar al zijn eerste omzet. Movetis werd onlangs verkocht aan Shire Pharmaceuticals.

Oracle (+1,4% naar 29,53 dollar) neemt Art Technology Group (+45% naar 5,95 dollar), gespecialiseerd in software voor e-commerce, over voor 1 miljard dollar. Oracle betaalt 6 dollar per aandeel. Zo duur heeft het aandeel niet meer genoteerd sinds 2001. Art Technology Group is winstgevend en boekte in het voorbije kwartaal 4,2 miljoen dollar nettowinst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud