Nasdaq onder vuur voor Facebook-flop

Mark Zuckerberg (m) en Bob Greifeld (r), de CEO's van Facebook en Nasdaq, toen alles nog koek en ei was.

In een 17 pagina's tellende brief naar de beurswaakhond SEC haalt de grootbank Citigroup zwaar uit naar de beursuitbater Nasdaq voor het mismeesteren van de beursgang van Facebook. Citigroup beschuldigt Nasdaq van flagrante nalatigheid. De schadevergoeding van 62 miljoen dollar die Nasdaq voorstelt, dekt volgens Citi maar een fractie van de werkelijke verliezen.

Midden mei trok de socialenetwerksite Facebook naar de beurs. Maar de fel gehypete beursintroductie ging al van dag 1 de mist in door softwareproblemen bij Nasdaq. Door een technische storing werd de opening met een half uur verdaagd. Toen de notering van Facebook dan toch van start ging, werd de verwarring alleen maar groter. Verschillende beleggers wisten na de eerste beursdag nog steeds niet of ze aandelen van Facebook gekocht hadden of niet. Uiteindelijk bleven veel marktpartijen achter met aandelen van Facebook die ze nooit wensten te kopen.

Nasdaq wentelde zich na de flop uitgebreid in het stof en stelde voor de schade te vergoeden. De beursuitbater heeft daarvoor een spaarpotje van 62 miljoen dollar opzij gezet. Maar dat is ruim onvoldoende, schrijft Citigroup in de brief, die de Amerikaanse krant New York Times kon inkijken. Citi zegt zelf zo'n 20 miljoen dollar verloren te hebben door de beursgang van Facebook. De Zwitserse bank UBS spreekt van een verlies van 356 miljoen dollar. Bij Knight Capital, het beurshuis dat recent zelf met zware softwareproblemen kampte, bedraagt het verlies 35 miljoen dollar.

In de brief noemt Citigroup man en paard. De meest cassante passage vindt u hieronder:

In short, Nasdaq’s reckless, profit-oriented decision to open trading despite system malfunctions, insufficient failover procedures and a known design flaw resulted in rampant confusion and further system failures, not, as Nasdaq claims, 'active, deep, and liquid trading'…

Verschillende beleggers hebben intussen procedures opgestart tegen Nasdaq én Facebook. Ook de Belgische bank KBC heeft zich aangesloten bij zo'n collectieve procedure tegen Facebook. De bank zegt dat Facebook foute assumpties heeft gegeven over toekomstige inkomstenstromen. Zo hopen de klagers verliezen geleden door het beursdebacle te recupereren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud