Nasdaq op hoogste peil sinds 2000

De beurzen in New York maakten er een snipperdag van. Na de forse klim vorige week was er nauwelijks beweging. Toch vestigde de S&P500 voor de derde keer een nieuw record en eindigde de Nasdaq op zijn hoogste peil sinds november 2000.

De beurs van Londen bleef dicht en het opbeurende nieuws van een flinke toename van het aantal jobs op de Amerikaanse arbeidsmarkt werd vrijdag al verwerkt in de koersen. Maandag waren er niet al te veel evenementen of aankondigingen die de markten in een bepaalde richting sturen. Bovendien klom zowel de Dow Jones Industrial als de S&P 500 vorige week naar nieuwe records.

Het gevolg: weinig commotie in Wall Street.De Dow Jones sloot met een miniem verlies op 14.969 punten, de technologiebeurs Nasdaq steeg met 0,4 procent tot 3.393 punten. De S&P500 deed er een 0,2 procent bij tot 1.618 punten. New York zat daarmee op dezelfde golflengte als de West-Europese beurzen die weinig bewogen, maar met uitzondering van Brussel en Stockholm wel rood kleurden.

Een lente-snipperdag dus, in niets te vergelijken met wat exact drie jaar geleden Wall Street overkwam. De Dow Jones beleefde toen zijn eerste flash crash en verloor in 20 'adembenemende minuten' -dixit Jeff Cox van televisiezender CNBC - bijna 1.000 punten. Om die daarna nagenoeg even snel weer terug te winnen.

'Wat die eerste flash crash - er zijn er daarna nog kleinere geweest - extra verontrustend maakt is dat we vandaag nog steeds niet met zekerheid weten wat hem veroorzaakte', aldus Cox. Uiteraard waren de oorzaken vooral technisch en een niet-reglementaire handel met een futurescontract speelde een grote rol, maar volledig klaarheid kwam er niet.

Google (862 dollar, +1,9%) ging voor het eerst door de grens van 850 dollar. De kloof met Apple (461 dollar, +2,4%)  is intussen opgelopen tot bijna 400 dollar, al is de maker van de iPhone sinds enkele dagen aan een herstel bezig. Vandaag werd het bedrijf geholpen door een verhoging van het koersdoel door Barclays van 465 naar 525 dollar.

De twee hielpen, gesteund door Microsoft (+0,8%) en Yahoo (+0,4%) de Nasdaq aan een bescheiden winst. Dat de Dow Jones uit het rood bleef is in niet onbelangrijke mate te danken aan Bank of America (12,88 dollar, +5,2%) dat 1,7 miljard dollar betaalde voor een deal met obligatieverzekeraar MBIA (14,29 dollar, +45,4%) , een kredietverzekeraar. Dat is ook goed nieuws voor KBC

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud