Nasdaq sluit na 13 jaar weer boven 4.000

Een opvallende stijger gisteren op Wall Street was de luxejuwelier Tiffany & co, die de winstverwachting voor het hele jaar optrekt. De Nasdaq eindigde vandaag wel boven 4.000 punten, wat gisteren na een kort sprongetje over de drempel nog niet gelukt was.

Maandag nog groot nieuws dat de Nasdaq Composite Index na dertien jaar nog eens boven 4.000 punten ging, vandaag deed de graadmeter dat in relatieve stilte nog eens over. Al snel schoven de cijfers voorbij 4.000 en aan het eind van de dag stonden een stijging met 0,58 procent en 4017,75 punten op het bord.

De Dow Jones en de S&P 500 bleven status-quo, bij een gedempte sfeer door twijfels over de uiteindelijke impact van het nucleaire akkoord met Iran.

In de VS was de voornaamste richtingaanwijzer de Case-Shiller-index, die toonde hoe de huizenprijzen in de 20 grootste steden er gemiddeld liefst 13,3 procent op vooruit gingen tegen een jaar eerder, de sterkste stijging sinds februari 2006.

De sprong van Karl Case en Robert Shiller naar de als een diamant schitterende resultaten van Tiffany & co (+8,7%) is niet eens zo vergezocht. Het zijn volgens sommige analisten de stijgende vastgoedprijzen die, samen met de stevige prestatie van de aandelenmarkten, de beter bemiddelde Amerikaan het vertrouwen geven om toch af en toe eens in diep in de buidel te tasten voor pakweg een stel oorhangers.

Al hielp het minstens zo hard dat Chinese kopers in het derde kwartaal vielen voor de schitteringen van het luxehuis.

De juwelier kon beter dan verwachte derdekwartaalcijfers publiceren (nettowinst van 94,6 miljoen dollar tegen 63,2 miljoen een jaar eerder), blijft erbij dat de verkoop dit jaar 5 procent hoger dan vorig jaar uitkomt én trok de winstverwachting voor het volledige jaar op.

Niets schittering aan het andere eind voor de maker van spraakherkenningssoftware Nuance (-18,6%) - bij ons bekend als opslorper van de L&H-spraaktechnologie - die de verwachtingen helemaal niet waarmaakte. Nuance verwacht voor het hele jaar 2,03 tot 2,09 miljard omzet, waar analisten hadden gerekend op 2,10 miljard.

En ook de uitgever van spellen Take-Two Interactive Software (-5,43%) werd op een fikse daling getrakteerd. De naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar het is de uitgever van onder meer het grote succesnummer Grand Theft Auto. Take-Two liep in de kijker omdat het voor iets meer dan 200 miljoen dollar het belang van 12 procent dat Carl Icahn had opgebouwd, heeft teruggekocht. Icahn stapte in december 2009 in tegen 8 dollar per aandeel en krijgt nu bijna 17 dollar.

Als gevolg van de terugkoop verdwijnen de drie bestuursleden die Icahn mocht aanwijzen, uit de raad van bestuur, onder wie zoon Brett. Een reden voor de uitstap van Icahn gaf geen van beide partijen. Waarnemers gokken op een meningsverschil over wat Take-Two moet doen met zijn cash of over de vraag of het zichzelf in de etalage zou moeten zetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud