Advertentie

Nederlandse beleggers kruisen degens met oliereus BP

Een met olie besmeurde pelikaan. Het ongeluk met BP's boorplatform Deepwater Horizon groeide uit tot een van de grootste milieurampen van de voorbije decennia. ©REUTERS

De Nederlandse beleggersvereniging VEB heeft de Britse energiereus BP aangeklaagd voor zijn rol in de olieramp voor de Golf van Mexico in 2010. BP heeft misleidende info gegeven over de staat van zijn boorplatformen voor de ramp zich voordeed, luidt het.

Dat de Nederlandse belangenvereniging net nu een rechtszaak tegen BP start, is niet toevallig. Maandag is het dag op dag vijf jaar geleden dat Deepwater Horizon, een boorplatform van BP, zonk in de Golf van Mexico. Dat ongeluk groeide uit tot een van de grootste milieurampen van de afgelopen decennia. 

De ramp had ook zware gevolgen voor BP. De groep moest al miljarden dollars betalen om de milieuschade op te kuisen. Bovendien werd het bedrijf bedolven onder een lawine van rechtszaken waarin BP zware nalatigheid wordt verweten. 

Voor Europese beleggers die hun aandelen niet via een Amerikaanse beurs hebben gekocht, is het evenwel onmogelijk om zich aan te sluiten bij een collectieve rechtszaak in de VS. De VEB wil naar eigen zeggen vermijden dat die beleggers met lege handen achterblijven en is daarom zelf naar de rechter gestapt. 

Concreet verwijt  de beleggersorganisatie BP beleggers te hebben misleid over zijn veiligheid- en onderhoudsprogramma's in de periode voor de Deepwater Horizon-ramp. Maar ook later zou BP gelogen hebben over de precieze omvang van de ramp.

Belgische beleggers die zich willen aansluiten bij de zaak moeten wel opletten. Enkel wie tussen 2007 en eind juni 2010 heeft gekocht via een beleggingsrekening in Nederland of via een Nederlandse bank of makelaar kan zich aanmelden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud