Nederlandse dividendaandelen meteen pak interessanter

Shell is met een rendement van 6,6 procent de gulste dividendbetaler in de AEX-index. ©Photo News

Veel Nederlandse steraandelen keren hoge dividenden uit. De afschaffing van de Nederlandse dividendbelasting maakt die een pak interessanter voor Belgische beleggers.

De kogel is door de kerk: er is een regeerakkoord tussen de vier partijen die de Nederlandse regering gaan vormen. De regering-Rutte III schaft vanaf 2019 de dividendbelasting af. Die was enkele jaren geleden al verlaagd naar 15 procent.

Voor de coalitie van de liberale VVD, het christendemocratische CDA, de ChristenUnie en de linksliberale D66 is het een van de maatregelen om de middenklasse meer koopkracht te geven, de rompslomp voor het bedrijfsleven te verminderen en om Nederland aantrekkelijker te maken voor buitenlandse bedrijven.

Door de maatregel worden Nederlandse aandelen even interessant als Belgische voor Belgische couponminnaars. U moet voor beide alleen nog de Belgische roerende voorheffing betalen. Die ging compleet de andere kant uit dan in Nederland. Ze werd in meerdere stappen verhoogd naar 30 procent. Enkele jaren geleden betaalde u - als u ook VV-strips (verminderde voorheffing) van de aandelen had - slechts 15 procent.

De beslissing is ook goed nieuws voor de aandeelhouders van Delhaize die hun stukken geruild hebben voor Ahold Delhaize. Het brutorendement van 3,61 procent, zakt na de afhouding van de Belgische taks naar 2,53 procent. Voordien moest u eerst 15 procent in Nederland en dan 30 procent in België betalen, waardoor u slechts 2,14 procent overhield.

De Amsterdamse sterindex AEX levert een dividendrendement op van 3,25 procent. Liefst zes bedrijven keren meer uit dan 4 procent tegenover hun beurskoers. Wie op zoek wil gaan naar de dividendentoppers op het Damrak kan volgend lijstje gebruiken (alleen AEX-index):

Klik hier als de tabel niet zichtbaar is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud