Advertentie
Advertentie

Nederlandse veevoedergigant trekt naar de beurs

©ForFarmers

Na jaren leegloop, lopen bedrijven plots de deur van de Amsterdamse beurs plat. Ook de coöperatie ForFarmers, Europees marktleider in veevoeders, trekt in 2016 naar Euronext Amsterdam.

Het Nederlandse ForFarmers groeide de voorbije jaren als kool, onder meer met enkele grote overnames in het Verenigd Koninkrijk en de integratie van Hendrix in België. Over 2014 was ForFarmers met 42 productiesites goed voor een omzet van 2,3 miljard euro en een volume van 8,9 miljoen ton veevoeder.

Samen met de jaarresultaten bevestigt CEO Yoram Knoop nu voor 2016 een beursintroductie te ambiëren. Het doel is niet om geld op te halen - de expansie kan grotendeels met eigen middelen gefinancierd worden - maar wel om de aandelen vlotter verhandelbaar te maken voor institutionele beleggers en zo een 'breder beleggingspubliek' te bereiken.

  • 8,9 miljoen ton veevoeders
  • 2,3 miljard omzet
  • 59 miljoen bedrijfswinst
  • 361 miljoen eigen vermogen
  • 42 productiesites
  • 25.000 klanten
  • 2.343 voltijdse werknemers
  • 6.272 coöperanten

De bestaande coöperanten zullen zo ook een vlottere en transparantie marktwaarde op hun stukken geplakt zien. Tot 2006 was 85 procent van de klanten van ForFarmers ook aandeelhouder, via de coöperatie FromFarmers. Maar door de snelle groei van de veevoederreus uit Lochem zit nu nog maar 15 procent van de ruim 25.000 landbouwers ook in het kapitaal.

Eind 2014 controleerden de 6.272 Nederlandse, Duitse en Belgische coöperanten van FromFarmers 68,9 procent van ForFarmers, de rest is in handen van derden. De beursgang zal een 'technische notering' worden. Daarbij worden de coöperatieve certificaten van ForFamers omgezet in publiek verhandelbare aandelen ForFarmers, zonder dat de groep extra geld ophaalt.

Opsteker

De beursgang is een nieuwe opsteker voor Maurice van Tilburg, sinds vorige maand de nieuwe topman van Euronext Amsterdam. Terwijl zijn voorganger Cees Vermaas vijf jaar lang het Amsterdams koersenbord zag leeglopen, staan bedrijven na zes jaar beurshausse plots te dringen om een notering te krijgen.

Recent trokken drankenproducent Lucas Bols en brillenverdeler GrandVision (Pearle) met succes naar de Amsterdamse beurs. Eind deze week volgt Refresco Gerber, de producent van sapjes en smoothies. Later dit jaar volgen mogelijk ABN AMRO en Philips' lichtafdeling. 

Ook in Brussel lijken de beursintroducties stilaan op gang te kopen. Nog vóór de zomer zouden er drie nieuwkomers verwelkomd worden (zie inzetje). 

Het is in jaren niet meer zo druk geweest op Euronext Brussel. Begin februari begon het biotechbedrijf Bone Therapeutics aan zijn beurscarrière. Het haalde via de beursoperatie 32 miljoen euro op om zijn onderzoek naar celtherapiebehandelingen voor botziektes en botbreuken te financieren.

Midden maart officialiseerde het infrastructuurfonds Tinc zijn beursplannen. Het fonds wil via de operatie 140 miljoen ophalen, voornamelijk via de uitgifte van nieuwe aandelen. Het doel? Zijn groei - lees: investeringen in omvangrijkere infrastructuurprojecten - financieren. Tinc gaf geen details over de timing van de operatie, maar mikt volgens onze informatie op eind april, begin mei.

Ondertussen werken ook twee andere bedrijven en hun adviseurs naarstig aan de eigen beursintroductie. De plannen van Biocartis, het bedrijf rond wetenschapper en ondernemer Rudi Pauwels, zitten al stevig op de rails. Biocartis wil via de uitgifte van nieuwe aandelen 50 à 100 miljoen euro ophalen om de commercialisering van zijn eerste product, het minilab Idylla, een boost te geven. Het bedrijf stelde al het bankensyndicaat voor de operatie samen: KBC Securities, Petercam en het Nederlandse Kempen. De beursgang zou in mei kunnen plaatshebben.

De Luikse farmatrots Mithra mikt dan weer op de maand juni. Marc Coucke (Omega Pharma) en zijn vriend/zakenpartner Bart Versluys investeerden al in het bedrijf via een private kapitaalronde. Bij de beursgang - die begeleid wordt door ING en KBC Securities, samen met Degroof en Petercam - wil Mithra enkele tientallen miljoenen euro ophalen bij beleggers. Coucke zal in het kader van de beursoperatie 20 miljoen op tafel leggen.

Volgens beursspecialisten zijn er ook na de zomer beursintroducties te verwachten in Brussel. Een naam die naar voren wordt geschoven is die van Cmosis. Begin dit jaar schreef De Tijd dat de Antwerpse beeldchipproducent de mogelijkheid van een beursintroductie bekijkt. Het management wou de informatie toen evenwel (nog) niet bevestigen.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud