Wall Street duikt opnieuw fors lager

Beleggers weten met zichzelf geen blijf. ©AFP

Tegen het einde van de handelsdag staat de beurs van New York voor de zesde opeenvolgende dag lager: de Dow Jones staat ondertussen 2 procent lager.

Wall Street opende lager maar klom daarna een stevig stuk in het groen om tegen het eind van de dag stevig omlaag te duiken. De Dow Jones  staat 2 procent lager, net als de S&P 500 .Beleggers zijn nerveus. Woensdag zakte de S&P500 3,8 procent en beleefde daarmee de slechtste dag sinds februari. Ook vandaag staat de tech-index stevig lager.

De markt probeert zich donderdag op te trekken aan zwakker dan verwachte inflatiecijfers. Zowel de 'gewone' Amerikaanse inflatie als de kerninflatie, exclusief voeding en energie dus, liepen in september iets terug, tot respectievelijk 2,3 en 2,2 procent. 

De consumentenprijzen stegen met 0,1 procent ten opzichte van de maand voordien. Analisten hadden een stijging van 0,2 procent verwacht. De zwakke inflatiecijfers doen de markt hopen dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) wat gas terugneemt in haar beleid van rentestijgingen. De voorzitter van de Fed stuurt onvermoeibaar de boodschap uit dat de sterke binnenlandse economie verdere renteverhogingen noodzakelijk maakt, boven op de acht renteverhogingen sinds eind 2015.

De stijgende rente is een van de oorzaken van de nervositeit op de aandelenmarkten, omdat ze staatsobligaties aantrekkelijker maakt tegenover aandelen. 

'Pauze nemen'

'De inflatie lijkt een pauze te nemen', zei Art Hogan, de hoofdstrateeg bij B. Riley FBR, aan het persagentschap Reuters. 'De markten hebben de neiging om op korte termijn te overreageren. Dat is wat we nu zien.'

De techsector, die het de voorbije dagen het zwaarst te verduren kreeg, houdt stand. De Nasdaq , tjokvol techbedrijven, noteert vlak. De andere indices hebben het moeilijker. De S&P500 staat 0,7 procent in het rood door de zwakte in de energiesector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect