opmerkelijk

Nestlé paait belegger met 20 miljard

©REUTERS

De Zwitserse voedingsreus hoopt de Amerikaanse activist Daniel Loeb de pas af te snijden door de belegger te verwennen met een forse aandeleninkoop.

20 miljard Zwitserse frank ofte 18,4 miljard euro. Dat is het resultaat van welgeteld één goedgemikte brief. De brief was van de hand van de Amerikaanse hefboomfondsbeheerder Daniel Loeb, die met zijn vehikel Third Point al jaren een notoire luis in de pels van het Amerikaanse bedrijfsleven is.

In de brief kastijdt Loeb Nestlé omdat de voedingsgigant 'slechter presteert dan zijn belangrijkste sectorgenoten over een periode van drie, vijf of tien jaar'. Zo roept de activist de Zwitsers op om hun belang van 23 procent in cosmeticagigant L'Oréal, goed voor zo'n 25 miljard euro, te verzilveren. 

Snelle boost

De reactie uit Vevey, het hoofdkantoor van Nestlé, liet niet lang op zich wachten. In een korte mededeling belooft Nestlé tussen nu en 2020 voor 20 miljard Zwitserse frank eigen aandelen in te kopen. Zo'n 'Narcissus-strategie' is een vaak gebruikte manier om de beurskoers een snelle boost te geven: zelfs bij een vlakke globale winstevolutie stijgt immers de winst per aandeel, naarmate die winst over minder aandelen verdeeld moet worden. 

Het is echter zeer twijfelachtig of dat zal volstaan om Loeb en andere beleggers te vermurwen. Niet alleen rept Nestlé met geen woord over L'Oréal, maar bovendien zullen de inkopen vooral in 2019 en 2020 gebeuren. Eerst geeft de groep prioriteit aan 'waardescheppende overname-opportuniteiten'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud